KARSTİK SİSTEMLER VE ÇEVRESEL ETKİLERİ

İzlence Formu

Ders Adı KARSTİK SİSTEMLER VE ÇEVRESEL ETKİLERİ Kod CGRY9189
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. CİHAN BAYRAKDAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu derste; karstik süreçler ele alınarak bu süreçlerin ürünü yeryüzü ve yeraltı şekillerininin oluşumu, dağılışı ve insan faaliyetleri üzerindeki yönlendirici etkilerine değinilecektir.

İçerik

Kartslaşma uygun karbonat ve sülfatlı kayaçlar, Türkiye yüzölçümünün, yaklaşık olarak % 40’ını oluştururlar. Deniz düzeyi veya bu düzeyin altından başlayarak 4000 m yüksekliklere kadar olan alanlarda yüzeylenen çözünebilir kayaçlar üzerinde; köken, şekillenme ve morfometrik özellikleri birbirinden farklı karstik bölgeler meydana gelmiştir. Özellikle dağlık sahalarda karstik şekiller çok daha belirgin olup ülkemizde bu alanlardaki yerleşimeleri ve ekonomik faaliyetleri doğrudan ve dolaylı olarak etkilemektedir.

Öğretim Yöntemleri

Ön çalışma, -Anlatım, -Tartışma, -Değerlendirme,- Arazi çalışması

Kaynaklar

Nazik, L.,Tuncer,K. 2010. Türkiye Karst Morfolojisinin Bölgesel Özellikleri. Türk Speleoloji Dergisi . Lewin, J. and Woodward, J C 2009. Karst Geomorphology and Environmental Change. In: Woodward, J.C, editor(s). The Physical Geography of the Mediterranean. 1st ed. Oxford University Press; 2009. p. 287-317. Ford, D. (1989). Karst Geomorphology and Hydrology. London: Chapman and Hall.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024