ENDEMİZM VE TÜRKİYE ENDEMİKLERİ

İzlence Formu

Ders Adı ENDEMİZM VE TÜRKİYE ENDEMİKLERİ Kod CGRY9009
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MERAL AVCI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Yeryüzünün belirli bir bölgesinde yaşayan ve başka sahalarda rastlanmayan bitki ve hayvan türleri olarak tanımlanan endemikler ile canlıların yayılışını engelleyen doğal engellerle karşılaştıkları zaman meydana gelen ve çoğu zaman topluluklarının parçalanarak farklılaşması süreci olarak da tanımlanabilen endemizm süreci, endemiklerin coğrafi dağılışları ve nedenlerinin ortaya konulması, dersin belli başlı amaçları arasındadır.

İçerik

Endemik organizmalar, yeni ve eski endemizm. Endemizm derecesi üzerinde etkili olan belli başlı coğrafi faktörler (jeolojik geçmiş, yalıtılma, rölyef vb). Endemik bitki ve hayvan türlerinin yeryüzündeki dağılışı. Türkiye'de endemizm ve endemik bitkilerin dağılışında etkili olan faktörler. Türkiye endemikleri: belli başlı endemik gruplar ve özellikleri. Türkiye endemiklerinin coğrafi dağılışı . Endemik flora ve faunayı tehdit eden unsurlar. Türkiye endemiklerinin ekonomik önemi. Türkiye endemiklerinin korunması.

Öğretim Yöntemleri

Öğrencinin konularla ilgili kaynakları taraması, belirlenen konularla ilgili tartışmalar, bilimsel olarak tayini yapılmış bazı örnekler üzerinden endemiklerin tanınması, belirlenen konularda araştırma gerektiren dönem ödevinin hazırlanması ve paylaşımı.

Kaynaklar

AVCI, M. 2005. Çeşitlilik ve endemizm açısından Türkiye'nin bitki örtüsü, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Coğrafya Dergisi, Sayı 13: 27-55, İstanbul. BARAN, İ. 2005. Türkiye Amfibi ve Sürüngenleri, Ankara. DAVIS, P. H. 1985. "Why is the Flora of Turkey Interesting and Important" Kew Magazine 2 (4), p.357-367 EKİM, T. 2009. Türkiye'nin Nadir Endemikleri, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul. EKİM, T. & KOYUNCU, M. & GÜNER, A. & ERİK, S. & YILDIZ, B. & VURAL, M. 1991. Türkiye'nin Ekonomik Değer Taşıyan Geofitleri Üzerinde Taksonomik ve Ekolojik Araştırmalar, Orman Genel Müd. Yayını, Ankara. EKİM, T. KOYUNCU, M. & VURAL, M. & DUMAN, H. & AYTAÇ, Z. & ADIGÜZEL, N. 2000. Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı (Pteridophyta and Spermatophyta), Türkiye Tabiatını Koruma Derneği ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yayını, Ankara. KUTLUK, H. & AYTUĞ, D. 2000. "Endemic Plants of Turkey", Plants of The Balkan Peninsula: into the next Millenium, Proceeding of the 2nd Balkan Botanical Congress (14-18 May 2000, Istanbul, Turkey), Ed. N. ÖZHATAY, Vol. I, p. 285-288, Istanbul. ÖZHATAY, N. & BYFIELD, A. & ATAY, S. 2003. Türkiye'nin Önemli Bitki Alanları, WWF Türkiye (Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Yayını, İstanbul. STATTERSFIELD A.J., CROSBY, M., J., LONG, A., J. WEGE, D., C., 1998, Endemic Bird Areas of the World, Birdlife International yayını, England. ZOHARY, D. 1971, Origins of South-West Asiatic cereals: wheat, barley, oats and rye, Plant Life of South-West Asia (Eds. P.H.Davis, P. C. Harper, I., C., Hedge), Edinburgh, s.235-263

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024