KLASİK TEFSİR MUKADDİMELERİNDE KIRAAT YAKLAŞIMLARI VE YORUMLARI

İzlence Formu

Ders Adı KLASİK TEFSİR MUKADDİMELERİNDE KIRAAT YAKLAŞIMLARI VE YORUMLARI Kod TIBTI675
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. KERİM BULADI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

1.Öğrencilere, Kıraâtla ilgili temel konuları kavratmak. 2.Kıraât alanı ile ilgili uygulamaya yönelik bilgi edinme imkanına sahip olmalarını sağlamak 3.Klasik tefsir metinlerinin mukaddimelerinde kıraât hakkında verilen malumatları kavramanın yanında bu eserlerin mahiyyetine muttali olmalarını sağlamak. 4.Tefsir mukaddimelerinde açıklanan mütevatir ve şaz kırââtlerin tahililini yapma fırsatlarını sağlamak. 5.Klasik tefsirlerde kıraât meselesi ve bu konudaki yaklaşımları tetkik etme imkanı sağlamak.

İçerik

Klasik tefsir metinlerinin mukaddimelerinde kıraâtla ilgili olarak müfessirlerin yorumları, açıklamaları ve yaklaşımları mukayeseli olarak incelenecektir. Tefsir metinlerinin mukaddimelerinde "Kur'ân'ın yedi harf üzerine indirildiğine" dair yapılan rivâyet üzerinde müfesirlerin yaptığı analizler tetkik edilecektir. Klasik tefsir metinlerinin mukaddimelerinde kıraâtla ilgili değinilen konuların öğrenciler tarafından sunumu istenecek ya da ödev hazırlamaları talep edilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Metin okuma ve çözümleme, anlatma, yorumlama ,sunum, tartışma, karşılıklı soru soru-cevap.

Kaynaklar

Hâzin'in Tefsiri, Hüseyin el-Kummî'nin Tefsiri, Ahmed Halebî'nin Tefsiri, Seâlibî'nin Tefsiri, Mücîruddîn Hanbelî'nin Tefsiri, Âlûsî'nin Tefsiri, Mustafa Merâğî'nin Tefsiri, M.İzzet Derveze'nin Tefsiri.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024