KUTSAL SANAT METAFİZİĞİ

İzlence Formu

Ders Adı KUTSAL SANAT METAFİZİĞİ Kod FEDB9139
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MUHARREM HAFIZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencinin, 20. yüzyılın önemli akımlarından biri olan gelenekselci ekolün sanat felsefesi ve onların metafizik kavrayışlarıyla hakkında bilgi; modern algılayışın aksine sanat/estetik ile metafiziğin birbirinden kopuk olmadığı yönündeki teoriler ve ekol temsilcilerin görüşleri ışığında eleştirel bir perspektife sahip olmasıdır.

İçerik

Günümüz düşünce akımlarından Gelenekselci (Tradisyonalist) ekolün kutsal sanat doktrini ve bu doktrinin metafiziksel temelleri dersin içeriğini oluşturmaktadır

Öğretim Yöntemleri

ödev, sunum, tartışma

Kaynaklar

Mircea Eliade, Kutsal ve Profan, çev. Mehmet Ali Kılıçbay, Gece Yay., Ankara, 1991. James Cox, Kutsalı İfade Etmek: Din Fenomenolojisine Giriş, çev. Fuat Aydın, İz Yay. İst., 2004. France Farago, Sanat, çev. Özcan Doğan, Doğu-Batı Yay., İstanbul, 2006. Hüseyin Yılmaz, Ezeli Hikmet ve Dinler: Dinler Tarihinde Tradisyonel Perspektif, İnsan Yay, İst., 2003. Paul Valliere, “Tradition”, E.R, ed. Mircea Eliade, c. XV., New York, 1987. Frithjof Schuon, Survey of Metaphysics and Esoterism, trans. Gustavo Polit, World Wisdom Books,London, 1986. ____________, Art from the Sacred to the Profane, World Wisdom Press, 2007. ____________, To Have a Center, World Wisdom Books, London, 1995.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024