TOPLUMSAL CİNSİYET VE DİN

İzlence Formu

Ders Adı TOPLUMSAL CİNSİYET VE DİN Kod FEDB9147
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. BİRSEN BANU OKUTAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin amacı, toplumsal cinsiyetin milli projelere nasıl eklemlendiğini ve dini kimliklerin bu projede nasıl şekillendiğini göstermektir. Özelde, Türkiye’deki Müslüman kimlikler üzerine yoğunlaşan derste, öğrenciler toplumsal cinsiyet oluşumlarının dini kimlikleri nasıl tekrar tekrar inşa ettiğini çözümleme imkânı bulacaktır.

İçerik

Derste toplumsal cinsiyetin milli projelere nasıl eklemlendiğini ve dini kimliklerin bu projede nasıl şekillendiğini gösterilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Seminer

Kaynaklar

Evelyn Fox Keller, Toplumsal Cinsiyet ve Bilim Zehra Dökmen, Toplumsal Cinsiyet Sosyal Psikolojik Açıklamalar Deniz Kandiyoti, Cariyeler, Bacılar, Yurttaşlar: Kimlikler ve Toplumsal Dönüşümler Birsen Banu Okutan (2008). Türkiye’de Kadın ve Millet: Kadın Gazetesi (1947-1950) ve Kadın Sesi (1957-1960) Dergileri Bağlamında Bir İnceleme. Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi. Sayı, 19, 103-121. Birsen Banu Okutan (2013). Din ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmalarının Teorik ve Metodolojik İmkanı: Literatürel Bir Değerlendirme. Toplum Bilimleri Dergisi. C.13. Sayı, 7. Okutan, B.B. (2013). Türkiye’de Popüler Kültür Din ve Kadın, İstanbul: Düşün yayınları. Aynur İlyasoğlu, Örtülü Kimlik Pınar Selek, Sürüne Sürüne Erkek Olmak Gökçen Dinç, İslam ve Homofobi: Tarihsel Bir Perspektif Melek Göregenli, Sistemin Meşrulaştırılması ve Sürdürülmesi İdeolojisi Olarak Muhafazakârlık Ayşegül Altınay, Vatan Millet ve Kadınlar, 127-261.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024