ÇAĞDAŞ DİN EĞİTİMİ KURAMLARI

İzlence Formu

Ders Adı ÇAĞDAŞ DİN EĞİTİMİ KURAMLARI Kod FDBFD607
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AYŞE ZİŞAN FURAT
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Din eğitiminin temel kavramları ve modernite sonrasında din eğitimi algısında meydana gelen değişimler hakkında bilgi vermek; Kolonileşme, Modernleşme, Küreselleşme kavram-larından yola çıkarak din eğitimi uygulamalarını tartışmak; Çağdaş din eğitimi yaklaşımları-nın temellerini incelemek; Din eğitimi konusunda yaşanan problemleri tartışarak, yeni modellere duyulan ihtiyaçların nedenlerini incelemek; Öğrencilere farklı ülkelerde kullanılan din eğitimi modellerini analiz etmeleri için gerekli alt yapıyı sağlamak.

İçerik

Günümüzde yaygın olan çağdaş din eğitimi kuramları hakkında bilgi verir; Modernizm ve Küreselleşmenin din eğitimi anlayışı üzerine yaptığı etkileri tartışır; Dünyadaki farklı din eğitimi uygulamalarının teolojik ve sosyo-kültürel alt yapılarını değerlendirir; Din eğitimi müfredatlarının hazırlanmasında etken olan faktörleri analiz eder; Çok kültürlü toplumlarda karşılaşılan problemleri din eğitimi açısından tahlil eder; Ülkemizde kullanılan DKAB müfre-datını çağdaş eğitim kuramları çerçevesinde değerlendirir.

Öğretim Yöntemleri

Seminer

Kaynaklar

Erhan Atiker, Modernizm ve Kitle Toplumu, Vadi Yayınları, Ankara 1998. Kültürel Çeşitlilik ve Din, ed. Remziye Yılmaz, Ankara 2005. Kemal Aytaç, Çağdaş Eğitim Akımları, Ankara 1981. New Directions in Religious Education, ed. John Hull, Taylor and Francis, England 1982. Religious Diversity and Inter-Cultural Education, ed. John Keast, Strassburg, 2007.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024