Sanat Felsefesi

İzlence Formu

Ders Adı Sanat Felsefesi Kod FEDB7137
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MUHARREM HAFIZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencinin, Platon'dan Wittgenstein'a kadar sanat teorileri üzerinden eleştirel bir perspektife sahip olması; sanatçı sanat eseri, alıcı faktörleri ekseninde şekil almış sanat felsefe ve estetik kavrayışların farklılık ve benzerliklerini analiz edebilmesidir.

İçerik

Sanat ve sanat eserinin mahiyeti, sanatsal dışavurum, sanatçı ile sanat eseri arasındaki ilişki; Antik Dönem Sanat Anlayışı/Mimesis Estetiği: Platon ve Aristoteles; Ortaçağ’da Hıristiyan dinî sanatı (katokomplar, bazilikalar,Romanesk sanatı, Gotik sanat, Rönesans Yeni-Platonculuğu ve Barok sanatı); Kant Estetiği ve Alman İdealizmi (Hegel ve Schelling), varoluşçu sanat felsefesi ve sanat ontolojisi konuları ele alınıp, fenomenolojik, teolojik ve metafiziksel uzanımlarıyla sanatın kökeni, doğası, sanatçının konumu gibi konular ele alınıp işlenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Ödev, sunum, tartışma

Kaynaklar

Aristoteles, Poetika, çev. İsmail Tunalı, Remzi Kitapevi, İstanbul, 2002. Aytuğ, Taylan, Kant Estetiği, Payel yay., İstanbul, 1989. Bazin, Germaine, Sanat Tarihi, çev. Üzra Nural, Selahattin Hilav, Sosyal yay., İstanbul, 1998. Burckhardt, Titus, Sacred Art in East and West: Its Principles and Methods, trans. Lord Northbourne, Perennial Books, London, 1967. Eco, Umberto, Ortaçağ Estetiğinde Sanat ve Güzellik: Deneme, çev. Kemal Atakay, Can yay., İstanbul, 1999. Eliade, Mircea, Symbolism, Sacred and Art, ed. Diana Apostolos-Cappadona, The Crossroad Publishing, New York, 1985. Frago, France, Sanat, çev. Özcan Doğan, Doğu-Batı Yay., İstanbul, 2006. Gadamer, Hakikat ve Yöntem, çev. Hüsamettin Arslan, İsmail Yavuzcan, c.I, Paradigma Yay., İstanbul, 2008. Gombrich, E.H., Sanatın Öyküsü, çev. Bedrettin Cömert, Remzi Kitapevi, İstanbul, 2002. Hafız, Muharrem, Kutsal ve Sanat, DM Kitapevi, İstanbul, 2012; “The Place of the Sacred with regard to Gadamer’s Ontology of Art” , Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 39 (2010/2). Koç, Turan, İslam Estetiği, İsam Yay., İstanbul 2008. Kula, Onur Bilge, Hegel Estetiği ve Edebiyat Kuramı, İstanbul Bilgi Üniversitesi yay., c. I, II, III, İstanbul, 2010. Leaman, Oliver, Islamic Aesthetics: An Introduction, University of Notre Dame Press, London, 2004. Nasr, Seyyid Hüseyin, Knowledge and the Sacred, State of University Press, New York, 1989; Islamic Art and Spirituality, Golgonooza Press, Cambridge 1987. Palmer, Michael F., Paul Tillich’s Philosophy of Art, Walter de Gruyter, New York, 1983. Panofsky, Erwin, Gotik mimarlık ve Skolastik felsefe, çev. Engin Akyürek, Kabalcı Kitapevi, İstanbul, 1995. Platon, Şölen, çev. Azra Erhat, Sabahattin Eyuboğlu,

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024