DOĞU HIRİSTİYANLIĞI TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı DOĞU HIRİSTİYANLIĞI TARİHİ Kod FEDB7187
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Öğr. Gör. Dr. ELİF TOKAY
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Doğu Hıristiyanlığının tarihi ve itikadi serüvenini ortaya çıkışından Bizans Kilisesi’nde 15. yüzyıla kadar yaşanan doktrinel gelişmelere dek incelemek

İçerik

Bu derste akademik ve politik alanlarda giderek artan bir ilgiyle takip edilen Doğu Hıristiyanlarının (Rum/Rus Ortodoks, Süryani, Ermeni, Kıpti, Etiyopya, Eritre ve Hindistan) tarihi ve itikadi serüveni Hıristiyanlığın ortaya çıkışından Bizans Kilisesi’nde 15. yüzyıla kadar yaşanan doktrinel gelişmelere dek ele alınacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Seminer, sunum, tartışma

Kaynaklar

Önerilen kitaplar ve makaleler Aday, Şer. Nusaybin Akademisi, Yaba Yayınları. 2006. Avcı, Casim. İslam-Bizans İlişkileri, TTK, 2016. Baş, Bilal. Çölü Fethetmek, Arekoloji ve Sanat Yayınları, 2015. Hayes, E.R. Urfa Akademisi, Yaba Yayınları, 2005. Doru, Nesim. Süryanilerde Felsefe, Yaba Yayınları, 2012. Kaçar, Turhan. Geç Antikçağ'da Hıristiyanlık, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2009. Kuşlu, Harun. Tehzibu'l-Ahlak, Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, 2013. Mor İğnatiyus Efrem Barsawn I, Saçılmış İnciler. İstanbul: Süryani Ortodoks Metropolitliği, 2005. Tokay, Elif. Anadolulu Bir Kilise Babası: Nazianzuslu Gregory. Sakarya Ün. S.B.E. Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, 2007.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024