TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİNİN KURULUŞU

İzlence Formu

Ders Adı TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİNİN KURULUŞU Kod TARH3685
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MUHARREM KESİK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Selçuklu Türklerinin Anadolu?yu hangi koşullar altında yurt haline getirdikleri, devletlerini kurdukları Anadolu topraklarında Haçlı seferleri ve Bizans saldırıları karşısında vermiş oldukları askeri ve siyasi mücadele ile, Anadolu?da bu dönemde bir arada yaşayan toplulukların birbirleriyle ilişkileri, sosyal ve ticari faaliyetlerinin kavratılmasıdır.

İçerik

Türklerin Anadolu’ya gelişi, Anadolu’nun Türk yurdu haline getirilmesi, Anadolu’da ilk kurulan beylik ve devletler, Türkiye Selçuklu Devleti’nin kuruluşu, Bizans ve diğer devletlerle olan ilişkileri, Türkiye Selçuklu Devleti’nin gelişme süreci, Moğolların Anadolu’yu istilâsı ve yıkılış süreci, Türkiye Selçuklu Devleti’nin teşkilat ve idari yapısı, Anadolu’da sosyo-kültürel ve ekonomik hayat.

Öğretim Yöntemleri

Sunum, soru-cevap, power-point

Kaynaklar

Osman Turan, Selçuklular Zamanında Türkiye, İstanbul 1971. Abdülkerim Özaydın, ?Anadolu Selçukluları?, Siyasi-Dini-Kültürel-Sosyal İslâm Tarihi, İstanbul 1994. Coşkun Alptekin, ?Türkiye Selçukluları?, Doğuştan Günümüze Büyük İslâm Tarihi (DGBİT), C. VIII, s. 209-382. Claude Cahen, Türklerin Anadolu?ya İlk Gelişi (çev. Yaşar Yücel-Bahâeddin Yediyıldız) Ankara 1992. Claude Cahen, Osmanlılardan Önce Anadolu?da Türkler (çev. Yıldız Moran), İstanbul 1979. Işın Demirkent, Türkiye Selçuklu Hükümdarı Sultan I. Kılıç Arslan, Ankara 1996. Muharrem Kesik, Türkiye Selçuklu Devleti Tarihi Sultan I. Mesud Devri 1116-1155, Ankara 2003. Muharrem Kesik, ?Türkiye Selçuklu Devleti-Bizans İmparatorluğu İlişkileri?, Sosyoloji Yıllığı, kitap:15 (Haziran 2006), İstanbul 2006. Muharrem Kesik, ?Pervâne?, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi (DİA), C. XXXIV, s. 244, İstanbul 2007. Muharrem Kesik, ?Türkiye Selçukluları ile Dânişmendliler Arasındaki İlişkiler?, Türkler, C. VI, s. 537-546, Ankara 2002.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024