MİNOS VE MİKEN UYGARLIKLARI TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı MİNOS VE MİKEN UYGARLIKLARI TARİHİ Kod TARH2702
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. YUSUF GÜRKAN ERGİN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu derste Geç Tunç Çağı Akdeniz'inin önemli uygarlıklarından Minos ve Mikenlerin siyasi ve sosyal tarihi, ekonomisi, arkeolojisi ve dini gibi başlıca konuları ele alınacaktır. Bu uygarlıkların Mısır ve Asur gibi çağdaş diğer uygarlıklarla ilişkilerine ve Klasik Yunan medeniyetine etkisine değinilecektir.

İçerik

Minos ve Miken uygarlıkları, Hitit, Asur ve Mısır gibi Geç Tunç Çağının en büyük Akdeniz uygarlıklarıdan olup, aynı zamanda Klasik Yunan uygarlığının temellerini teşkil etmektedir. Anyik Yunanların kendileri için bir geçmiş kurmasında, Homeros destanlarının ve antik Yunan mitolojisinin yaratılmasında büyük rol oynayan bu iki uygarlık aynı zamanda diğer Akdeniz devletleriyle üst düzey ilişkiler yürütmüş, büyük bir ticari ağ kurmuş ve Ege'yi yazıyla tanıştırmışladır. Ders Minos ve Miken arkeolojisini ve tarihini tanıtmanın yanı sıra Tunç Çağı'nda Akdeniz'deki uluslararası ilişkilere de değinecektir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap, makale-kitap tanıtımı, uygulamalar.

Kaynaklar

Alexiou, S. Minos Uygarlığı, çev.: E. T. Tulunay, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 1991. Broodbank,C., Orta Deniz’in Yapımı. Başlangıçtan Klasik Dünya’nın Doğuşuna Kadar Akdeniz’in Tarihi, çev. E. Kılıç, Koç Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2014. Dickinson, O., The Aegean Bronze Age, Cambridge University Press, Cambridge, 2005. The Aegean from Bronze Age to Iron Age: Continuity and Change Between the Twelfth and Eighth Centuries BC, Routledge, Londra, 2006. Dalby, A, Homeros’u Yeniden Keşfetmek. Destanın Kökenine Dair, çev. H. Keser, Alfa, İstanbul, 2018. Preziosi, D. - Hitchcock, L., Aegean Art and Architecture, Oxford University Press, Oxford, 1999. Chadwick, J., The Mycenaean World, Cambridge University Press, Cambridge, 1999. Cline, E.H., MÖ 1177. Medeniyetin Çöktüğü Yıl, çev. A. Kuglin, Bilge Kültür Sanat, İstanbul, 2018. Drews, R., Tunç Çağı’nın Sonu, çev.: G. Ergin – T. Ersoy, İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2014. Gür, B., Miken Uygarlığı ve Ahhiyawa, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 2014. Tunç Çağı'nın Sona Erdiren Halklar: Deniz Kavimleri, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 2012.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024