BİZANS TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı BİZANS TARİHİ Kod TARH2688
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. BİRSEL KÜÇÜKSİPAHİOĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ülkemizde çok bilinmeyen Bizans İmparatorluğu Tarihi'nin özellikle bizim tarihimiz açısından öneminin vurgulanması ve bulunduğu coğrafya itibari ile dış devletler gözündeki yerinin öne çıkarılması.

İçerik

Roma İmparatorluğu’nun (İmperium Romanum) devamı olan Bizans veya Doğu Roma İmparatorluğu’nun XI. yüzyılın sonlarına kadarki dönemi ve bu süreçteki iç, dış mücadele ve faaliyetleri dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş eşliğinde Düz anlatım, soru-cevap, tartışma

Kaynaklar

J. Bury, History of the Later Roman Empire, London 1970. A.A.Vasiliev, Bizans İmparatorluğu Tarihi, trc. A. Müfid Mansel, Ankara 1943, C. I. A.N. Stratos, Byzantium in the Seventh Century, trc. M. Ogilvie-Grant, Amsterdam 1968. E. Honigmann, Bizans Devletinin Doğu Sınırı, trc. F. Işıltan, İstanbul 1970. G. Ostrogorsky, Bizans Devleti Tarihi, Ankara 1991. Mikhail Psellos, Khronographia, trc. I. Demirkent, Ankara 1992. Casim Avcı, İslam-Bizans İlişkileri, İstanbul 2003. C. Diehl, Bizans İmparatorluğu Tarihi, trc.A. Göke Bozkurt, İstanbul 2006. A. Bailly, Bizans İmparatorluğu Tarihi, trc. Haluk Şaman, İstanbul 2006. M.V. Levtchenko, Kuruluşundan Yıkılışına Kadar Bizans Tarihi, trc. Maide Selen, İstanbul 1999.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024