ESKİÇAĞ TARİHİNİN KAYNAKLARI VE METODOLOJİSİ

İzlence Formu

Ders Adı ESKİÇAĞ TARİHİNİN KAYNAKLARI VE METODOLOJİSİ Kod TARH2700
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MUSTAFA HAMDİ SAYAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

: Eskiçağ tarihinin ne anlama geldiği, hangi yüzyıllar arasındaki dönemi kapsadığı, kaynak kavramının eskiçağ tarih yazımında ne anlama geldiği ve kaynağın tarih yazımı için nasıl kullanılması gerektiğinin öğrenilmesi önde gelen amaçtır.

İçerik

Eskiçağ Tarihinin ne zamandan beri ayrı bir bilim alanı olarak çalışılıp hangi yardımcı disiplinlerle desteklendiği ve bu disiplinlerin nitelikleri anlatılmaktadır. Ayrıca Eski batı ve Eski Doğu kavramlarının hangi unsurlara göre oluştuğu ve neye göre ayırdedildikleri anlatılmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Anlatımın yanı sıra, haritalar ve eskiçağ tarihinin yardımcı disiplinlerine ilişkin kaynaklar ile eskiçağ tarih yazımının değerlendirilme yöntemleri aktarılmaktadır.

Kaynaklar

Bülent İplikçioğlu, Eskiçağ Tarihinin Ana Hatları. Ankara 1994 Bülent İplikçioğlu, Eski Batı Tarihi I. Ankara 1997. Türk Tarih Kurumu. Chr. Howgego, Sikkelerin Işığında Eskiçağ Tarihi. İstanbul. 1998. Egon Friedell, Mısır ve Antik Yakın Doğunun Tarihi. 1936. Çeviren: Ersel Kayaoğlu. Dost Kitabevi. Ankara 2007. Amelie Kuhrt, Eskiçağda Yakın Doğu. Çeviren Dilek Şendil. İstanbul 2009. İş Bankası Yayınları.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024