ESKİÇAĞ TARİHİNE GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı ESKİÇAĞ TARİHİNE GİRİŞ Kod TARH1004
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ALİYE EROL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Eskiçağ tarihinin kapsamı ve kaynakları hakkında öğrencileri bilgilendirmek ve Eskiçağ tarihinin, tarihin diğer dönemleri için temel teşkil ettiğinin kavranmasını sağlamak.

İçerik

Eski Yunan ve Roma Tarihinin Kaynakları; Mısır ve Mezopotamya; Anadolu Uygarlıkları, Kent-Devletleri ve Koloniler; Yasa Koyucular ve Demokrasi'nin Kuruluşu; Pers-Yunan Savaşları; Peloponnesos Savaşı; Büyük İskender ve Hellenistik Çağ; Anadolu'daki Hellenistik Krallıklar; Roma'nın Kuruluşu; Roma'da Cumhuriyet İdaresi'nin Kurulması; Oniki Levha Kanunları, Kartaca Savaşları; Mithradates Savaşları; Sulla; Büyük Pompeius; Caesar; İç Savaş; Roma İmparatorluğu: Augustus ve Principatus İdaresi'ne Geçiş; Belli Başlı Roma İmparatorları ve İcraatları; Roma'nın İkiye Ayrılması; Batı Roma'nın Yıkılışı.

Öğretim Yöntemleri

Kısmen anlatım, kısmen powerpoint sunumu, ödev konuları verilmesi.

Kaynaklar

Akurgal, E., Anadolu Uygarlıkları, İstanbul, 2014. Akurgal, E., Hatti ve Hitit Uygarlıklar, 2015. Baines, J.- Malek, J. Eski Mısır. İletişim Atlaslı Uygarlıklar Ansiklopedisi, İstanbul 1986. Çilingiroğlu, A., Urartu Tarihi, 1994. Hornung, E., Ana Hatlarıyla Mısır Tarihi, Kabalcı 2004. Eco, U. (ed.), Antik Yunan, Alfa İstanbul 2018. Errington, R. M. Hellenistik Dünya Tarihi, Homer İstanbul 2018. İplikçioğlu, B., Eskibatı Tarihi I: Giriş, Kaynaklar ve Bibliyografya, Türk Tarih Kurumu, Ankara, 1997. İplikçioğlu, B., Hellen ve Roma Tarihinin Anahatları, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 2007. Köroğlu, K., Eski Mezopotamya Tarihi, İstanbul, 2010. Kuhrt, A., Eskiçağ'da Yakındoğu, İstanbul, 2009. Mansel, A.M., Ege ve Yunan Tarihi, Türk Tarih Kurumu, Ankara 1971. Mieroop, M. van de, Eski Yakındoğu Tarihi, Homer, İstanbul 2018. Pomeroy, S.B., Antik Yunan'ın Kısa Tarihi, İstanbul, 2018. Sevin, V., Eski Anadolu ve Trakya, Başlangıçtan Pers Egemenliğine Kadar, İletişim yayınları, İstanbul, 2003. Tekin, O., Eski Anadolu ve Trakya. Ege Göçlerinden Roma İmparatorluğu'nun İkiye Ayrılmasına Kadar, İletişim Yayınları, İstanbul, 2007. Tekin, O., Eski Yunan ve Roma Tarihine Giriş, İstanbul, 2018. Tüfekçi Sivas, T. "Frigler ve Frig Uygarlığı" Friglerin Gizemli Uygarlığı, YKY İstanbul, 2007. Vercoutter, J., Eski Mısır, İletişim, İstanbul, 2003

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024