SOSYAL İNOVASYON VE SOSYAL GİRİŞİMCİLİK

İzlence Formu

Ders Adı SOSYAL İNOVASYON VE SOSYAL GİRİŞİMCİLİK Kod ENGA7006
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ZÜMRÜT SATI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Sosyal girişimcilik, toplumsal bir sorunun veya ihtiyacın belirlenerek, bu sorunun ortadan kaldırılması veya ihtiyacın giderilmesi için inovatif ve kalıcı çözümler üretmek olarak ele alınmaktadır. Sosyal girişimciler toplumsal dönüşümün önemli araçlarıdır. Sosyal girişimciler başkalarının göremediğini görerek yeni fırsatlar yaratır, sistemleri değiştirir ve yeni yaklaşımlar bularak toplumun önemli sorunlarına çözüm getirirler ve bu çözümleri geniş bir ölçekte uygularlar. Bu ders kapsamında öğrencilerin sosyal inovasyonlarla sosyal girişimciliğe hayat vermelerine, destek ve kaynak yaratmalarına, uygulama süreçlerini belirlemelerine, fırsatları ve zorlukları görmelerine ilişkin bilgi birikiminin oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu bilgiler ışığında engellilik çalışmalarına çözüm ve sürdürülebilirlik için sosyal inovasyon ve sosyal girişim bağlantısı kurulacaktır.

İçerik

Sosyal sorumluluk, kurumsal sosyal sorumluluk, sosyal sorumluluk teorileri incelenecek, Sosyal inovasyon ve sosyal girişimcilik kavramı ve gelişimi, başarılar, başarısızlıklar, fırsatlar ve kısıtları, kamu politikaları ile ilişkileri aktarılacaktır. Sosyal inovasyon ve sosyal girişimlerle kar amacı gütmeyen kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve geleneksel girişimlerle aralarındaki farkın anlaşılması sağlanacaktır. Sosyal inovasyon girişimlerinin desteklenmesini sağlayan kurumsal araçlar, ulusal ve uluslararası fonlara başvuru olanakları ve koşulları hakkında bilgi verilecek, Sosyal inovasyon ve girişim örnekleri üzerinde sosyal girişim geliştirme ve büyütme yolları incelenecek ve sosyal girişimlerin karşı karşıya kaldıkları sorunlar ve çözüm yolları ele alınacaktır. Sosyal inovasyon yoluyla sosyal Engellilik çalışmalarına çözüm geliştirme sağlanacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Konferans (%50), Seminer (20), Araştırma (%20), Grup Çalışması (%10)

Kaynaklar

Zümrüt Ecevit Satı, İnovasyonu Yönetmede Kesitler, Nobel Yayınevi, 2013. Robin Murray, Juile Caulier, Geoff Mulgan, The Open Book of Social Innovation, The Young Foundation, NESTA, March 2010. Schwartz, Beverly. Rippling: How Social Entrepreneurs Spread Innovation Throughout the World. (Jossey Bass, 2012, ISBN 978-1-118-13859-5). Paul Trott, Innovation Management and New Product Development, Prentice Hall, London, 1998. Alan Barker, Yenilikçiliğin Simyası, Çev: Ahmet Kardam, Yayıma Hazırlayan: Zülfü Dicleli, MESS Yayın No:391, İstanbul, 2001.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024