ORTADOĞU VE KAFKAS ÜLKELERİ

İzlence Formu

Ders Adı ORTADOĞU VE KAFKAS ÜLKELERİ Kod CGRF4033
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AYŞE NUR TİMOR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, Asya kıtasının güneybatısında yer alan ve dünyanın en önemli bölgelerinden ikisi olan Orta Doğu ve Kafkaslar'da yer alan ülkeleri öğrencilere tanıtmaktır. Dersin 14 haftalık bir süreyi kapsaması nedeniyle, özellikle Orta Doğu ülkelerinin bit kısmına yer verilecektir. Önce seçilmiş Ortadoğu ülkeleri ardından da Kafkas ülkeleri fiziki ve beşeri özellikleri ele alınmaktadır. Her iki bölgedeki ülkelerde yerleşmenin tarihçesi ve günümüzdeki kalıbı, nüfusun yoğunluğu, dağılışı ve bunları belirleyen etmenler ile genel ekonomik yapıları ve özellikle dünyanın geri kalan bölgeleri ile ilişkileri üzerinde durulmaktadır.

İçerik

o Orta Doğu ve Kafkaslar o Stratejik önemleri o o Dünyanın diğer bölgeleri ile ilişkiler o Enerji kaynakları o Seçilmiş ülkeler

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, düz anlatım, soru-cevap

Kaynaklar

de Blıj, H. (1977). Human Geography: Culture, Society and Space, New York. de Blıj, H. (1996). Human Geography: Culture, Society and Space, New York. de Blıj, H. ve A.B.Murphy, (1999). Human Geography: Culture, Society and Space, New York. de Blıj, H. ve P.O.Muller (1997). Geography: Regions and Concepts, New York. Bradshaw, M. (2000). World Gegional Geography - The New Golbal Order, New York. Salter,C.L., J.J.Hobbs, J.H.Wheeler ve J.T.Kostbade, (1998). Essentials of World Regional Geography, Washington DC. English, P.W. (1984). World Regional Geography -A Question of Place, New York. Fellmann, J.D., A.Getis ve J.Getis, (1999). Human Geography -Landscapes of Human Activities, New York. Tümertekin, E. ve N.Özgüç, (2009). Beşeri Coğrafya -İnsan.Kültür.Mekan, İstanbul: Çantay Kitabevi. Tümertekin, E. ve N.Özgüç, (2009). Ekonomik Coğrafya -Küreselleşme ve Kalkınma, İstanbul: Çantay Kitabevi. Timor, A.N. (2000). "Hazar Bölgesi petrol ve doğal gaz kaynakları", İ.Ü.Coğrafya Dergisi 8. Özgüç, N. (2007). Turizm Coğrafyası -Özellikler ve Bölgeler, İstanbul: Çantay Kitabevi. İlgili öğretim üyesi tarafından dersin haftalık konu başlıklarına göre düzenlenmiş ders notları.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024