GÜNEY ASYA BÖLGELER VE ÜLKELER

İzlence Formu

Ders Adı GÜNEY ASYA BÖLGELER VE ÜLKELER Kod CGRF4014
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AYŞE NUR TİMOR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Asya kıtasının, sahip olduğu büyük nüfus miktarıyla öne çıkan fakat doğal ve beşeri başka özellikler de göz önüne alındığında çok ilginçleşen bu bölgesine önce genel bir giriş yapılmakta ve Güney Asya'nın bir bölgesel bütünlük oluşturup-oluşturmadığı tartışılmaktadır. Daha sonra da Çin ile birlikte dünya toplam nüfusunun yüzde 40'ına sahip olan ve 1947'deki bölünmesinden sonra üç ülkeyi içinden çıkan Hindistan'dan başlanarak, bölge ülkeleri Pakistan ve Bangladeş, ada ülkesi Sri Lanka, dağ ülkeleri Bhutan ve Nepal ayrı ayrı ve kendi bölgesel coğrafyalarına dayanılarak bu derste ele alınmaktadırlar.

İçerik

o Bölge Olarak Güney Asya: Tartışmalar o Dünyanın İkinci Büyük Nüfuslu Ülkesi:Hint Alemi o Bangladeş: Şanssız Ülke o Müslüman Ligi ve Modern Pakistan o Güney Adası: Sri Lanka o Himalaya Ülkeleri: Nepal ve Bhutan o Yeşil Devrim ve Etkileri

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yoluyla öğretim, düz anlatım, soru-cevap.

Kaynaklar

E.Tümertekin ve N.Özgüç, Beşeri Coğrafya: İnsan.Kültür.Mekan, İstanbul: Çantay Kitabevi, 2012. E.Tümertekin ve N.Özgüç, Ekonomik Coğrafya: Küreselleşme ve Kalkınma, İstanbul: Çantay Kitabevi, 2012. N.Özgüç, Kadınların Coğrafyası, İstanbul: Çantay Kitabevi, 1998.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024