ORTA VE GÜNEY AMERİKA ÜLKELER COĞRAFYASI

İzlence Formu

Ders Adı ORTA VE GÜNEY AMERİKA ÜLKELER COĞRAFYASI Kod CGRF4017
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi GAYE ERTİN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Güney Amerika ülkeleri veya ABD?nin güneyi (Orta Amerika ve Karayip adalarını dahil) ; genellikle İspanyolca ve Portekizce konuşulan ülkelerle sınırlıdır. Latin Amerika\\\'da kolonileşme çağı, Christopher Columbus ve Americo Vespucci gibi kaşiflerin Yeni Dünya\\\'ya yaptıkları keşif gezileri ile 15.-16. yüzyıllarda başladı. Hernánd Cortés ve Francisco Pizarro\\\'nun da aralarında olduğu ünlü komutanlar bölgenin büyük bölümüne İspanyol yönetimini getirdiler. 1532\\\'de ilk Portekiz yerleşimi Brezilya\\\'da kuruldu. Roma Katolik kilisesi Latin Amerika?da birçok misyon belirledi. José de San Martín, Simón Bolívar ve diğerleri tarafından desteklenen bir seri bağımsızlık hareketi 19.yy\\\'ın başlarında Latin Amerika\\\'ya taşındı. Sonuçta Federal Cumhuriyetler oluşturuldu, fakat çoğu ülkede diktatör veya askeri cuntaların yönetimi altında oluşan siyasi istikrarsızlık 20.yy.da da devam etti.1990?larda demokratik yönetimler yeniden gündeme gelirken, sosyalist eğilimli ülkeler bile devlet mülkiyetli sanayilerini özelleştirmeye başladılar. Bu derste ülkelerin siyasi ve ekonomik yapıları yukarıda belirlenen çerçeve de incelenmektedir.

İçerik

oSıkıntılı Meksika oOrta Amerika Ülkeleri: İstikrarsızlık yaşanan Ülkeler oKuzey Karayipler : Venezuela, Kolombiya, oYerli Batı: Peru, Ekvator, Bolivya, Paraguay, oOrta Enlemlerİçinde Kalan Güney: Arjantin, Uruguay, Şili, oBrezilya : Potansiyel ve Sorunlar

Öğretim Yöntemleri

Powerpoint sunumları, bilgisayar, ders notu

Kaynaklar

Natural Regions of U.S.S.R, New York (BERG, L. 1950). Geography: Regions and Concepts, Miami. BLIJ, H. J. ve MULLER, P. O. 1992. World Regional Geography, New York. BRADSHAW, M. 2000 Geography & Development: A World Regional Approach, New Jersey. FISHER, J. S. 1995.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024