SPOR COĞRAFYASI

İzlence Formu

Ders Adı SPOR COĞRAFYASI Kod CGRF4032
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. SEDAT AVCI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Lisans öğrencilerinin zorunlu olarak öğrenmesi gereken bilgilerin dışında ilgilerini çekecek, buna karşılık mekanı algılamalarına yardımcı olacak ve farklı bakış açıları kazandıracak derslere gereksinim vardır. Özellikle sevdikleri veya ilgi alanları içinde olması muhtemel konulardan biri olan sporun, coğrafi yönden ele alınarak mekanın algılanması ve ilişkilerin ortaya konulmasında bir araç olarak kullanılması.

İçerik

Gerek fiziki gerekse sosyoekonomik çevrenin etkilerinin görüldüğü, mekânı etkilemesi ve etkilenmesi açısından önem taşıyan spor, ekonomik bir faaliyet olma özelliğinin yanında kültürel ilişkilerin oluşturulmasında ve sürdürülmesinde de büyük öneme sahiptir. Spor coğrafyası dersinde, fiziki veya beşeri coğrafyanın birçok alt disiplininde görülen konuların farklı bir uygulama alanına nasıl uyarlanabileceği ele alınmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Öğrencinin konu ile ilgili kaynak taraması ve ön araştırmalar, Konu anlatımı ve sınıfta konunun tartışılması,

Kaynaklar

AVCI, S. (2006). "Spor coğrafyası ve spora coğrafi yaklaşımlar". 9. Spor Bilimleri Kongresi 3-5 Kasım 2006 Bildiri Kitabı: 105-107. Muğla. AVCI, S. (2007). Spor Coğrafyası: Kavramlar, Yöntemler ve Türkiye'nin Spor Coğrafyası. İstanbul: Çantay. AVCI, S. (2009). "Golf örneğinde spor mekanlarının çevresel etkileri: Bir spor coğrafyası çalışmas". V. Ulusal Coğrafya Sempozyumu 2008 (16-17 Ekim 2008) Bildiriler Kitabı: 15-29. Ankara: Ankara Üniversitesi Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi. AVCI, S. (2010). "İstanbul Örneğinde Şehiriçi Arazi Kullanımı ve Stadyumlar: Bir Spor Coğrafyası Çalışması" Türk Coğrafya Dergisi 54: 15-29. BALE, J. (2003). Sports Geography. London ve New York: Routledge.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024