DİJİTAL KÜTÜPHANE GELİŞTİRME

İzlence Formu

Ders Adı DİJİTAL KÜTÜPHANE GELİŞTİRME Kod BIBE9060
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MURAT YILMAZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, dijital kütüphane oluşturma ve bu tür kütüphaneleri düzenleme konusunda geniş bir konsept geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda dersi başarıyla tamamlayan doktora öğrencilerimiz, dijital bir kütüphanenin nasıl planlanacağını; dijital bilgi kaynaklarının nasıl tanımlayacağını; bu tür kaynakların nasıl sınıflandırılması gerektiğini ve kullanıcılara söz konusu kaynakları nasıl sunması gerektiğini öğrenmiş olacaklardır

İçerik

Dijital Kütüphaneler (tanımı ve kapsamı ve tarihçesi) ; Değişen kütüphaneler: kütüphane binaları (değişen depolar, değişen okur salonları) değişen kütüphane okuru ve değişen bilgi kaynakları sahipleri--yazarlar ;Değişen kütüphane katalogları ve içerik yönetimi (OPAClar ve kullanıcı arayüzleri);: Değişen bilgi kaynaklarının doğası (dijital kitaplar, dijital dergiler, multimedya ürünleri ?ses, video ve resim dosyaları) Dijital bilgi kaynaklarına erişim ve sahiplik sorunu ; Değişen kütüphane hizmetleri (e-danışma [dijital danışma] hizmetleri, değişen teknik hizmetler) ;Bilgi kaynaklarını tanımlama (METADATA standartları: DC: Dublin Core, EDA: The Encoded Archival Description, VRA Core: Visual Resources... ); Konusal analiz ve dijital bilgi kaynaklarının sınıflandırılması ; Bilgi kaynaklarını dijitalleştirme (dijital bir forma dönüştürme) ; Çeşitli dijital kütüphane programları ile derme (koleksiyon) oluşturma (yükleme ve kurulum) ; Çeşitli dijital kütüphane programları ile derme (koleksiyon) oluşturma (örnek uygulama gerçekleştirme; Veri girişi sağlama) ; Bilgi mimarisi ve kullanıcı ara yüzü geliştirme ; Dijital bilgi kaynakları ve hukuk:[yasal haklar]; (fikri mülkiyet hukuku, telif hakları ve lisans anlaşmaları)

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap ve Bilgisayar başında uygulama

Kaynaklar

Ders notları (Ek Okuma Listesi:) ---Yılmaz, Murat. (2016). Kütüphanelerde ve Arşiv Kurumlarında İnteraktif Teknolojilerin Kullanımı. ÜNAK 2013 Konferansı: Bilgi Sistemleri Platformlar, Mimariler ve Teknolojiler Bildiriler Kitabı. (Ed. by. G. Güneş, N. Özel ve T. Çakmak). Ankara: ÜNAK. ---Yılmaz, Murat. (2015). Arşivciler ve Kütüphaneciler İçin Sosyal Medya ve Sosyal Medya Metri. İsmet Binark Armağanı. İstanbul: Türk Edebiyat Vakfı Yayınları. Ss. 439-459. --- Yılmaz, Murat. (2013). Kütüphanelerde ve Arşiv Kurumlarında Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı. İstanbul: Beşir Kitabevi. ---Yılmaz, Murat. (2013). Dijital Ortamda Kültürel Arşiv Kurarken Karşılaşılan Fikri Mülkiyet Hakları Sorunu. Osmanlı Coğrafyası Kültürel Arşiv Mirasının Yönetimi ve Tapu Arşivlerinin Rolü Uluslararası Kongresi. Ankara: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü. Ss. 553-562. ---Murat Yılmaz. Enformasyon Merkezi Nasıl Kurulur. İstanbul: Beşir Kitabevi, 2008. ---T.Reese. Building Digital Libraries: a how to do it manual. New York: Neal-Schuman , 2007. ---L. Hughes. Digitizing Collections: strategic Issues for the Information Manager. London: Facet, 2004. ---S.Batley. Information Architecture for Information Professionals. Oxford: Chandos Publishing, 2007. ---Handbook of Information Management. London: ASLIB, 2006 ---Caplan. Metadata Fundamentals for All Librarians. Chicago: American Library Association, 2003.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024