TÜRKİYE EKONOMİK COĞRAFYASI:POLİTİKALAR VE MEKANSAL YANSIMALAR

İzlence Formu

Ders Adı TÜRKİYE EKONOMİK COĞRAFYASI:POLİTİKALAR VE MEKANSAL YANSIMALAR Kod CGRF2075
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. SEDAT AVCI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Türkiye gelişmekte olan bir ülkedir. Kalkınmanın sağlanabilmesi için coğrafi koşullarının hazırladığı potansiyelinin bilinmesi birinci derece önemlidir. Bu potansiyel, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin ışığında bazen kısa zaman aralıklarında dahi yeniden değerlendirilmeyi gerektirmektedir. Derste, Türkiye ekonomisinin dayandığı coğrafî temellerin ne olduğunun, hangi koşullar altında hangi ekonomi politikaları izlenerek günümüzdeki ekonomik yapının oluştuğunun açıklanması dersin temel amacıdır.

İçerik

Türkiye'nin ekonomik potansiyelinin belirlenmesi, bu potansiyeli harekete geçirmek için yapılanlar ve sonuçları bu derste ele alınmaktadır. Bunun ortaya konulmasında Türkiye ekonomisinin temelleri, tarihi gelişimi, ekonomiyi planlama çalışmaları ve bu planların coğrafi sonuçları incelenerek mekânda görülen değişimler açıklanmakta, Türkiye ekonomisinin dünya ekonomisindeki yeri ortaya konulmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Öğrencinin konu ile ilgili kaynak taraması ve ön araştırmalar Konu anlatımı ve sınıfta konunun tartışılması

Kaynaklar

AKDAĞ, M. (2010). Türkiye'nin İktisadî ve İçtimaî Tarihi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. AVCI, S. (2000). "Türkiye'nin Ekonomi Politikaları ve Coğrafi Sonuçları", İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Coğrafya Dergisi 8: 29-70. AVCI, S. (2000). "Türkiye'nin Dış Ticaretindeki Gelişmeler ve Mekansal İlişkiler", İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Dergisi 36: 29-67. AVCIOĞLU, D. (1996). Türkiye'nin Düzeni-Dün, Bugün,Yarın (2.Cilt). İstanbul: Tekin Yayınları. AVCIOĞLU, D. (1998). Türkiye'nin Düzeni-Dün, Bugün,Yarın (1.Cilt). İstanbul: Tekin Yayınları. DARKOT, B. (1972). Türkiye İktisadi Coğrafyası. İstanbul: İstanbul Üniversitesi yayını. EĞİLMEZ, M. (2005). Hitit Ekonomisi. İstanbul: Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü. KARABAĞ, S. ve ŞAHİN, S. (2014). Türkiye Beşeri ve Ekonomik Coğrafyası. Ankara: Gazi Yayınevi. KARLUK, R. (2004). Türkiye Ekonomisi-Tarihsel Gelişim, Yapısal ve Sosyal Değişim. Beta Basım Dağıtım, İstanbul. KEPENEK, Y. ve YENTÜRK, N. (2000). Türkiye Ekonomisi. İstanbul: Remzi Kitabevi. KÖKSAL, A.B. ve İLKİN, A.R. (1973). Türkiye'de İktisadî Politikanın Gelişimi (1923?1973). İstanbul: Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. TABAKOĞLU, A. (1986). Türk İktisat Tarihi. İstanbul: DergâhYayınları. TOKDEMİR, E. (1985). Türkiye Ekonomisinin Tarihsel Temelleri. İstanbul : İstanbul Teknik Üniversitesi.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024