BİYOCOĞRAFYANIN İLKELERİ

İzlence Formu

Ders Adı BİYOCOĞRAFYANIN İLKELERİ Kod CGRF2087
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MERAL AVCI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Coğrafyanın temel konularından olan biyocoğrafyanın amacı ve kapsamının ortaya konulması, yaşamın tanımlanması, yeryüzünde yaşamın nasıl organize olduğunun ortaya konulması, organizma boyutu ve organizmzların nasıl sınıflandığının açıklanması, türler, topluluklar, ekosistemler ve dağılış kalıpları ile dağılışı sınırlayan faktörlerin belirlenmesi, paleobiyocoğrafya, kıtaların değişen dağlışları ve geçmişi ortaya koyan biyocoğrafya ile ilgili kanıtlar, kütlesel yokoluşlar, reliktler, endemiz ve endemikler; çeşitlilik, karasal çeşitlilik, denizel ve akvatik tüm ekosistemlerdeki çeşitlilik ve anlamı gibi belli başlı konuların öğrenilmesi amaçlanmaktadır.

İçerik

Biyocoğrafya kapsamı ve yöntemi. Organizmalar, topluluklar ve ekosistemler. Dağılış faktörleri. o iklim, o toprak, o jeomorfolojik özellikler, o biyotik faktörler, o beşeri faktörler. Paleobiyocoğrafya: Karalar üzerinde yaşamın ortaya çıkışı ve yayılışı. Çiçekli bitkilerin oluşumu. Flora ve faunadaki kesintiler ve değişimler. Kütlesel yokoluşlar, vikaryantlar, reliktler ve endemikler. Biyolojik çeşitlilik, biyolojik çeşitliliğin küresel dağılışı, nedenleri ve sıcak noktalar. İnsan kültürlerinin biyocoğrafya ile ilgili etkileri. Denizlerin biyocoğrafyasının esasları ve adalar.

Öğretim Yöntemleri

Öğrencinin konularla ilgili kaynakları taraması, Belirlenen konularla ilgili sınıfta tartışmalar, Yakın çevrede gerçekleştirilecek arazi çalışmaları, Belirlenen konularda araştırma gerektiren dönem ödevinin hazırlanması ve paylaşımı.

Kaynaklar

ATALAY, İ.2008. Ekosistem Ekolojisi ve Coğrafyası, Çevre ve Orman Bakanlığı Yayını, İzmir COX, B.C & MOORE, D.P. 2000. Biogeography, Oxford. DEMİRSOY, A. 1996. Genel ve Türkiye'nin Zoocoğrafyası, Ankara. ERLAT, E. 2009. İklim Sistemi ve İklim Değişimleri, Ege Üniversitesi yayını, İzmir. GASTON, K.J. 2003. The Structure and Dynamics of Geographic Ranges, Oxford University Press, New York. GOUDIE, A. 1990. The Human Impact on the Natural Environment, Oxford. GROOMBRIDGE, D. & JENKINS, M.D. 2002. World Atlas of Biodiversity,University of California Press, London. HUGGETT, R.J. 2004. Fundamentals of Biogeography, Routledge, London & New York. SIMMONS, I.G. 1977. Biogeography, Natural and Cultural, London. WILSON, E.O. 1992. The Diversity of Life, Penguin, London. WHITTAKER, R.J. 2002.Island Biogeography, Oxford University Press, Ders konuları ile ilgili coğrafya dergilerinde yayınlanmış olan tüm makaleler.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024