TARİHİ COĞRAFYA

İzlence Formu

Ders Adı TARİHİ COĞRAFYA Kod CGRF1086
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MEHMET BAYARTAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Disiplinlerarası çalışma esaslarıyla Tarihi coğrafyada düşünme becerilerini elde etmek suretiyle modern coğrafi prensiplerle geçmişe ait bilgi ve belgelerin ışığında, geçmişin coğrafyasını araştırma yöntemlerini öğrenmek.

İçerik

disiplinlerarası çalışma ve araştırma yöntemleri, Tarihi coğrafyada düşünme becerileri, Tarihi coğrafya'da temel kavramlar, tarih ve coğrafya bilimleri arasındaki ilişki, farklı disiplinlerin ortak çalışma alanları, tarihi coğrafya perspektifinde insan-zaman-mekan ilişkisini kurgulama, planlama ve geliştirme. Doğal çevrenin insana ve insanın doğal çevreye etkilerini tarihsel süreç içinde inceleme. Dünyada ve Türkiye'de tarihi coğrafya araştırmaları. kültür ve medeniyet kavramlarının tarihi coğrafya açısından incelenmesi,

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yoluyla öğretim, Tartışma, Soru-Cevap.

Kaynaklar

Butlin, R., 1996, Historical Geography, Arnold, London. Göney, S., 1975, Büyük Menderes Bölgesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yay., İstanbul. Gümüşcü, O., 2006, Tarihi Coğrafya, Yedipe Yayınları, İstanbul. Mitchell, J. B., 1975, Historical Geography, Hodder and Stoughton, London. Özgüç, N., Tümertekin, E., 2000, Coğrafya, Çantay Kitabevi, İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024