TOPOĞRAFYALARA GENEL BAKIŞ

İzlence Formu

Ders Adı TOPOĞRAFYALARA GENEL BAKIŞ Kod CGRF1070
Kredi 2 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. TOPÇU AHMET ERTEK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Lisans düzeyinde öğretim alan Coğrafya öğrencilerinin Yerşekilleri konusunda temel bilgiler edinmelerini, böylece bilgi sahibi olmalarını, Topografyalar konusunda yeterliliğe ulaşmalarını; etkin bir coğrafya öğretiminde yerşekillerinin tanınması, onların belirlenmesi için gerekli deneyime ulaşmalarını sağlamak. Aynı zamanda öğrenci merkezli öğretim kapsamında doküman taraması, yazı yazma ve araştırma yapma yeteneği kazanmalarını sağlamak ve bilimsel bakış açılarını geliştirmelerini ve bunu kullanma becerilerini arttırmaktır.

İçerik

1. yarıyılda okutulan "Jeomorfoloji'ye Giriş" dersi ile bir bütün oluşturan bu derste, yeryüzünde görülen çeşitli topografyaların genel özellikleri ile bu topografyalara ait yerşekilleri anlatılmaktadır. Dersin içeriğini oluşturan topografyalar şunlardır: -Kurak ve Yarıkurak Bölgeler Topografyası -Buzul Topografyası -Buzul Çevresi Bölgeler Topografyası -Kıyı Topografyası -Karst Topografyası -Volkan Topografyası.

Öğretim Yöntemleri

Öğretim Üyesinin anlatması, Sunumlar yapması, Soru-Cevap, Ödev, Araştırma Ödevleri, Tartışma, Proje çalşışmaları, Arazi ekskürsiyonları.

Kaynaklar

Hoşgören, M.Y., 1998, Jeomorfoloji?nin Ana Çizgileri II, Çantay Kitabevi, İstanbul. Anderson, M.G., 1988, Modelling Geomorphological Systems, John Wiley&Sons,Great Britain. Ardel, A., 1968, Jeomorfolojinin Prensipleri, Fasikül I, İstanbul Üniversitesi Coğrafya Enstitüsü Yayını, İstanbul. Ardel, A., 1971, Jeomorfolojinin Prensipleri, Fasikül II, İstanbul Üniversitesi Coğrafya Enstitüsü Yayını, İstanbul. Ardel, A., Kurter, A. ve Dönmez, Y., 1969, Klimatoloji Tatbikatı, İstanbul Üniversitesi Coğrafya Enstitüsü Yayını, İstanbul. Ardel, A., 1973, Klimatoloji, İstanbul Üniversitesi Coğrafya Enstitüsü Yayını, İstanbul. Ardos, 1979, Türkiye Jeomorfolojisinde Neotektonik, İstanbul Üniversitesi Coğrafya Enstitüsü Yayını, İstanbul. Ardos, M., 1996a, Jeolojik Temel Bilgiler, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayını, İstanbul. Ardos, M., 1996b, Türkiye?de Kuaterner jeomorfolojisi, Çantay Kitabevi, İstanbul. Atalay, İ.,1978, Erzurum Ovası ve Çevresinin Fiziki ve Tatbiki Fiziki Coğrafyası, Basılmamış Doçentlik Tezi, Erzurum. Atalay, İ., 1987, Türkiye Jeomorfolojisine Giriş, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayını, İzmir. Atalay, İ., 1994, Türkiye Vejetasyon Coğrafyası, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir. Atalay, İ., 2002, Türkiye?nin Ekolojik Bölgeleri, Orman Bakanlığı Yayını, İzmir. Atalay, İ., 2006, Toprak Oluşumu, Sınıflandırılması ve Coğrafyası, Meta Basım Matbaacılık, İzmir. Baykal, F., 1967, Stratigrafi Prensipleri, İstanbul Üniversitesi Yayını, İstanbul. Baykal, F., 1974, Historik Jeoloji, İstanbul Üniversitesi Yayını, İstanbul. Bilgin, T., 1986, Genel Kartografya II, İstanbul Üniversitesi Coğrafya Enstitüsü Yayını, İstanbul. Biricik, A.S., 1982, Beyşehir Gölü Havzasının Strüktüral ve Jeomorfolojik Etüdü, İstanbul Üniversitesi Yayını, İstanbul. Blumenthal, M., 1948, Bolu Civarı ile Aşağı Kızılırmak Mecrası Arasındaki Kuzey Anadolu Silsilelerinin Jeolojisi, Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü Yayını, Seri B, No.13, Ankara.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024