KÜLTÜREL İNCELEMELERE GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı KÜLTÜREL İNCELEMELERE GİRİŞ Kod SOSY4096
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. YÜCEL BULUT
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Sosyoloji bölümü öğrencilerinin, karmaşıklaşan ve tek bir disiplin ya da yaklaşımla kavranması gittikçe zorlaşan modern toplumun ve gündelik hayatın incelenmesinde yeni imkanlar sunan bir çalışma alanı olarak kültürel incelemeler hakkında bilgi ve deneyim sahibi olmakta; modern hayata ilişkin yeni sorular sorabilme, farklı açılardan yaklaşabilme imkanı bulmaktadırlar.

İçerik

Kültür, kültür sosyolojisi, kültürel teori gibi kavram ve yaklaşımlara ilişkin tarihsel ve eleştirel bir değerlendirme yapmak; kültürel incelemeler alanının temel kavramlarını, kurucu ve öne çıkmış isimlerini, bu alanda kullanılan yöntemler ve çalışmaları tartışmak.

Öğretim Yöntemleri

Konferans ve Tartışma.

Kaynaklar

Raymond Williams, Anahtar Sözcükler, İletişim Yay., 2011; Raymond Williams, Kültür, İmge Kitabevi, 2010; Köksal Alver ve Necmettin Doğan (ed.), Kültür Sosyolojisi, Hece Yay., 2007; Armand Mattelart ve Erik Neveu (ed.), Kültürel İncelemelere Giriş, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yay., 2007; Norbert Elias, Uygarlık Süreci, c. I, İletişim Yay., 2009; Terry Eagleton, Kültür Yorumları, Ayrıntı Yay., 2011; Terry Eagleton, Kuramdan Sonra, Literatür Yay., 2006; Philip Smith, Kültürel Kuram, Babil Yay., 2005; Laura Desfor Edies, Uygulamalı Kültürel Sosyoloji, Babil Yay., 2007; Simon During (ed.), The Cultural Studies Reader, Routledge, 1999; Lawrance Grossberg, Cary Nelson, Paula A. Treichler (eds.), Cultural Studies, Routledge, 1992; A. Kroeber ve C. Kluckhohn, Culture, Meridian Books, 1952; David Swartz, Kültür ve İktidar: Pierre Bourdieu'nün Sosyolojisi, İletişim Yay., 2011.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024