UYGULAMALI BİYOCOĞRAFYA ÇALIŞMALARI

İzlence Formu

Ders Adı UYGULAMALI BİYOCOĞRAFYA ÇALIŞMALARI Kod CGRY7142
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MERAL AVCI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı biyocoğrafya çalışmalarında esas olan bazı temel yöntemlerin ve araştırma basamaklarının öğrenilmesi ve konuyla ilgili pratiklerin yapılmasıdır.

İçerik

Biyocoğrafya araştırmalarında kapsam ve yöntemler. Belli başlı bitki taksonlarını tanıma yöntemleri ve odunsu bitkilerde temel unsurların (gövde, kabuk, yapraklar, kozalaklar vb.) tanımadaki önemi. Herbaryumlar ve arboretumların biyocoğrafya çalışmalarındaki önemi ile Türkiye'deki herbaryumlar ve arboretumlar. Türkiye'de bitki toplulukları içinde önemli yer tutan belli başlı ağaç ve çalı türleri, bu türleri tanıma yöntemleri, yayılış alanları.

Öğretim Yöntemleri

Öğrencilerin konularla ilgili kaynakları taraması, belirlenen konularla ilgili tartışmalar, kurutulmuş ve bilimsel olarak tayini yapılmış örnekler üzerinden teşhis yapılması, yakın çevrede gerçekleştirilecek arazi çalışmaları ve toplanan örneklerin tayini. Belirlenen konularda araştırma gerektiren dönem ödevinin hazırlanması ve paylaşımı.

Kaynaklar

BROWICZ, K. 1983-1988. Chorology of Trees and Shrubs in Sout-West Asia and Adjacent Regions, Vol. II-VI, Warszawa. BROWICZ, K. & ZIELINSKI, J. 1982. Chorology of Trees and Shrubs in South-West Asia and Adjacent Regions, Vol. I, Warszawa. BROWICZ, K. & ZIELINSKI, J. 1982. Chorology of Trees and Shrubs in South-West Asia and Adjacent Regions, Vol. VII, Warszawa. COX, B.C. & MOORE, D.P. 2000. Biogeography, Oxford. ÇAĞLAR, Y. 2003. Dendroloji (Ağaçbilim) ve Orman Ekolojisi Okulu Ders Notları, Ankara. DAVIS, P.H. 1965-1988.Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Vol. 1-10 (Supplement), Edinburgh. GÜNER, A. & ÖZHATAY, N. & EKİM, T. & BAŞER, K.H.C. 2000. Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Vol. 11 (Supplement), Edinburgh. YALTIRIK, F. & EFE, A. 2000. Dendroloji, İstanbul. Konuyla ilgili çeşitli makaleler.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024