COĞRAFYA VE DENDROKRONOLOJİ

İzlence Formu

Ders Adı COĞRAFYA VE DENDROKRONOLOJİ Kod CGRY9095
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MERAL AVCI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Yıllık halkaların tarihlenmesi olarak da bilinen dendrokronoloji, ağaçlarda yıllık büyüme halkalarının kronolojilerinin çalışılmasıdır. Bu dersin amacı, coğrafyacıların çalışmalarına önemli katkılar yapan dendrokronoloji yönteminin esaslarının ortaya konulması, Türkiye ve dünyada yapılan dendrokronoloji çalışmalarından örneklerle konunun açıklanmasıdır.

İçerik

Dendrokronoloji ve temel prensipleri, Dendrokronoljik çalışmalar için örneklerin alınması ve incelenmesi, Dendrokronoloji ile kalibrasyonu yapılan bazı yaşlandırma yöntemleri, Fiziki coğrafya çalışmalarında dendrokronoloji uygulamaları: Paleoklimatoloji ve Dendrokronoloji. Bitki örtüsü ve Dendrokronoloji. Jeomorfoloji ve yıllık halka araştırmaları, turbalardaki ağaç buluntular, Hidrografya ve yıllık halka araştırmaları, Toprak erozyonu ve yıllık halka araştırmaları. Hava kirliliği, orman sahalarındaki değişiklikler, Yangın olayları ve yıllık halka araştırmaları. Tarih öncesi yerleşmelerde yıllık halka araştırmaları ve Türkiye. Türkiye'de dendrokronoloji çalışmaları.

Öğretim Yöntemleri

Öğrencinin konularla ilgili kaynakları taraması. Yakın çevrede gerçekleştirilecek arazi çalışmaları ile yöntemin nasıl uygulandığının öğrenilmesi. Araziden alınan örnekleri kullanarak yaşlandırma yapmak, kronolojilerin oluşturulması ve yorumlama.

Kaynaklar

AKKEMİK, Ü. 2004. Dendrokronoloji, İstanbul. AVCI, M. 2007. Coğrafyacılar İçin Dendrokronoloji, Çantay Kitabevi, İstanbul. BOZKURT, Y. & ERDİN,N. 2000. Odun Anatomisi, İstanbul. FRITTS, H.C. 1976. Tree Rings and Climate, London. SCHWEINGRUBER, F.H. 1988. Tree Rings, Basics and Applications of Dendrochronology, Netherlands. Konuyla ilgili ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanan çeşitli makaleler.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024