AMERİKAN EDEBİYATI ANAHATLARI I

İzlence Formu

Ders Adı AMERİKAN EDEBİYATI ANAHATLARI I Kod AMKE1053
Kredi 4 AKTS 8
Z/S Zorunlu Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi İRFAN CENK YAY
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin amacı, Amerikan Edebiyatı'nın başlangıcı olarak kabul gören 1607 koloniler döneminden 1865'lere uzanan bir zaman dilimi içinde yer almış başlıca yapıtlar üzerinden, bir Amerikan Edebiyatı gelişim analizi yapılarak giriş düzeyinde bir kültür/edebiyat panoraması çizmektir.

İçerik

Bu ders Amerikan edebiyatının oluşumu ve gelişimini, her dönemin belli başlı akımları, temsilcileri ve temel yapıtları üzerinde durarak, anlatmaktadır. Derste, Amerikan edebiyatının koloniler döneminden başlayarak 1860'lara kadar kaydettiği gelişme üzerinde durulmakta, farklı zaman dilimlerinde farklı edebiyat ortamlarının oluşmasına neden olan siyasi, ekonomik, sosyal ve entelektüel süreçler de aydınlatılmakta. Her dönemin ana hatları sunulduktan sonra, derste, dönemin özelliklerini yansıtan edebiyat metinleri incelenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, Tartışma, Soru-cevap.

Kaynaklar

- Baldick, Chris. The Concise Oxford Dictionary of Literary Terms (New York: Oxford University Press, 2001). - Bercovitch, Sacvan. The Puritan Origins of the American Self (New Haven & London: Yale Univ. Press, 1975). - Borges, Jorge Luis. An Introduction to American Literature, trans. & ed. by L. Clark Keating & Robert O. Evans (Kentucky: The University Press of Kentucky, 1971). - Brooks, Cleanth, R.W.B. Lewis, Robert Penn Warren. American Literature: The Makers and the Making - Book A - Beginnings to 1826 (New York: St. Martin's Press, 1974). - Cohen, Henning (ed). Landmarks of American Writing. (Voice of America Forum Lectures, 1969). - Cunliffe, Marcus. The Literature of the United States (New York: Penguin Books, 1970). - Lawrence D.H. Studies in Classic American Literature (New York: Penguin Books, 1923). - Ruland, Richard and Malcolm Bradbury. From Puritanism to Postmodernism: A History of American Literature. (New York: Penguin Books, 1991). - Zinn, Howard. A People's History of the United States (New York: Harper Perinnial, 1980).

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024