ARŞİVLERDE NİTELEME VE DÜZENLEME PROBLEMLERİNİN ÇÖZÜMÜ

İzlence Formu

Ders Adı ARŞİVLERDE NİTELEME VE DÜZENLEME PROBLEMLERİNİN ÇÖZÜMÜ Kod BIBE7042
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. RIFAT GÜNALAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Kamu ve özel arşivlerdeki tanımlama ve düzenlemelerin kriterleri ile tanımlama kurallarının öğretilmesi. Arşiv belgelerinin tanımlanması ve düzenlenmesi esnasında ortaya çıkan problemlere çözümler üretme. yöntemlerini öğretmek.

İçerik

Arşivlerde niteleme ve düzenleme problemleri adlı dersin içeriğinde kamu ve özel arşivlerdeki tanımlama ve düzenleme kriterlerinin tanım ve fonksiyonları. Arşiv belgelerinin tanımlanması ve düzenlenmesi esnasında ortaya çıkan problemler. Problemlere çözüm bulma yöntemleri ve vaka çalışmaları yer almaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, Seminer ve Proje çalışması,Vaka çalışmaları, ödev.

Kaynaklar

Mustafa Akbulut, A.Oğuz İcimsoy, Arşivsel Girişim, Modern Arşivcilik İlkeleri, Uygulamaları ve Yönetim Teknikleri, İstanbul 2001. Niyazi Çiçek, Doktora Tezi, Kamu Yönetiminde Üretilen Belgelerin Form Özelliklerinin İncelenmesi ve Arşivcilik Açısından Değerlendirilmesi (2. Bölüm). T.R. Schellenberg, ?Arşiv Düzenleme Prensipleri?, Arşiv Araştırmaları Dergisi, vol. I, Istanbul 1999, p. 101-111. Hasan Keseroğlu, Kataloglama Kuralları: Örnekleriyle Anglo Amerikan Kataloglama Kuralları, İstanbul 1994.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024