YAYINCILIK VE KÜTÜPHANELER

İzlence Formu

Ders Adı YAYINCILIK VE KÜTÜPHANELER Kod BIBE7019
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HÜLYA DİLEK KAYAOĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, yayın endüstrisinin işleyişini, -Türkiye ve dünyada- karşılaştırmalı olarak incelemek ve bu endüstri ile kütüphaneler arasında nasıl bir bağ olduğunu tartışmaktır. Bu ders bağlamında dijital yayıncılığın sunduğu olanaklar ve sorunlar da tartışılmakta dijital yayınların telif haklarının korunması konusuna getirilen yeni yaklaşımlar da incelenmektedir.

İçerik

Bu ders bağlamında, yayın endüstrisinin işleyişi, -Türkiye ve dünyada- karşılaştırmalı olarak incelemekte ve bu endüstri ile kütüphaneler arasında nasıl bir bağ olduğunu tartışılmaktadır. Yayıncılık alanının temel kavramları ve tarihsel gelişimi, temel yayıncılık ürünlerine yönelik süreçler bu süreçlerde rol alanların işlevleri ele alınmaktadır. Dijital yayıncılık olanakları ve sorunları ile dijital kaynaklar için telif hakları sorunu getirilen yeni çözüm uygulamaları ile tartışılmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Sunum ve soru cevap.

Kaynaklar

Acaroglu, M. Türker, L. N. Malcles ve A. Lheritier. (2003). Batı’da ve Türkiye’de kaynakça tarihi. İstanbul: İletisim Yayınları Atılgan, Dogan. (1994). “Türkiye’de yayın hayatı: 1985-1994,” 50. Kurulus yılında Millî Kütüphaneye armagan içinde (149-157). Ankara: Millî Kütüphane. Alpay, Meral. (1976). Harf devriminin kütüphanelerde yansıması. İstanbul: İstanbul Üniversitesi. Baysal, Jale. (1968). Müteferrika’dan I. Mesrutiyete kadar Osmanlı Türklerinin bastıkları kitaplar. İstanbul: Edebiyat Fakültesi Basımevi Beydilli, Kemal. (1995). Türk bilim ve matbaacılık tarihinde mühendishane, mühendishane matbaası ve kütüphanesi. İstanbul: Eren Yayıncılık Çakın, İrfan. (2004). “Müteferrika matbaasının düsündürdükleri ve Avrupa’da basımcılıgın etkileri: Gelecek için geçmisi anlamak,” Bilgi Dünyası 5(2):153-167. Ersoy, Osman. (1959). Türkiye’ye matbaanın girisi ve ilk basılan eserler. Ankara: Ankara Üniversitesi. Greco, Albert N. The Book Publishing Industry . 2nd Edition Paperback (also available in Hardback) Routledge , 2004 Gürcan, Halil İbrahim. (1997). Kitap yayıncılığı. Eskisehir: Anadolu Üniversitesi. İskit, Server R. (2000). Türkiye’de neşriyat hareketleri tarihine bir bakış. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı. Polat, Coşkun. (1999). Baslangıcından günümüze ülkemizde derleme çalısmaları. (Yayınlanmamıs Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Hacettepe Üniversitesi. Soysal, Özer. (1998). Türk kütüphaneciligi/Bilginin yazgısı. Ankara: Türk Kütüphaneciler Derneği

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024