KARŞILAŞTIRMALI İŞLETME YÖNETİMİ

İzlence Formu

Ders Adı KARŞILAŞTIRMALI İŞLETME YÖNETİMİ Kod ISLI7637
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MAHMUT HIZIROĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders genelde Batı orijinli olan yönetim ve organizasyon bilgisinin farklı bağlamlarda (sektör, ülke, kültür vb) faaliyette bulunan işletmeler açısından nasıl ele alınması, öğretilmesi ve uygulanması gerektiğine dair analizleri içerir. Bu analizler sayesinde öğrencilere, farklı bağlamlarda (kültürel-kurumsal çevrelerde) faaliyette bulunan işletmelerin nasıl yönetilmesi gerektiği ve uluslararasılaşma düzeyi arttıkça çalışan çeşitliği artan işletmelerin bu kültürel çeşitliliği nasıl yönetmesi gerektiğine dair bir perspektif kazandırılacaktır.

İçerik

Karşılaştırmalı işletme yönetimi ana akım yönetim bilgisinin farklı bağlamlarda (ülke ve endüstriler) uygulanabilirliğine ve ülkelerin kendilerine ait özelliklerinin (kurumsal çevre ve kültürel özellik) anaakım yönetim bilgisi ve uygulaması üzerine nasıl etki ettiğine ilişkin analizleri kapsamaktadır. Bu bağlamda karşılaştırmalı işletme yönetimine duyulan ihtiyacın felsefik ve teorik temelleri ele alınacak; kültürel ortam, kurumsal çevre, ekonomik sistem, sosyopolitik ortam ve altyapının ülkelerin yönetim ve organizasyon anlayışlarına etkisi tartışılacak; Hofstede'nin kültür boyutları ve bu boyutların yönetim ve örgütlenme anlayışına etkisi analiz edilecek; Türk toplumuna ilişkin kültürel çözümleme ve yönetim ve organizasyon anlayışı ile ilişkisi ortaya konulmaya çalışılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Konu anlatımı, örnek olay analizleri, tartışma grupları

Kaynaklar

Cultures and Organizations, Greet Hofstede, HarperCollins Publishers, 1991. The Culture Map: Breaking Through the Invisible Boundaries of Global Business, Erin Meyer, 2004 Kültürler Arası Farklılaşma ve Yönetim, A. Selami Sargut, İmge Kitabevi, 2001.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024