TİYATRODA MODERNİST AKIMLAR

İzlence Formu

Ders Adı TİYATRODA MODERNİST AKIMLAR Kod RSDE9030
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. TÜRKAN OLCAY
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

- Dünya çapında bir dramaturg olan Çehov’un oyunlarının Rusça okunarak incelenmesi. -Modernist bir drama türü olarak Anton Çehov’un büyük oyunlarını incelemek ve başlıca özelliklerini ortaya çıkarmak. - Çehov’un oyunları modern drama’nın babası sayılan İbsen’in Yaban Ördeği ve Hedda Gabler oyunlarıyla karşılaştırılarak modern dramanın ilkelerinin nasıl uygulandığını saptamak. - Analiz ve sentez yoluyla incelemek, üslupsal farklılıkları belirlemek. - Genel eleştiri kriterlerini kavramak.

İçerik

Özellikle iki çağ arasında ortaya çıkan ve Rus tiyatrosunda olduğu gibi dünya tiyatro sanatında da önemli bir aşama sayılan ‘modern drama’nın sanatsal özellikleri ve örnekleri incelenir. Anton Çehov’un aralarına İvanov’un da dahil edilebileceği ve büyük ya da yeni oyun olarak da tanımlanan Martı (Çayka,), Vanya Dayı (Dyaya Vanya,), Üç Kız Kardeş (Tri sestrı,) ve Vişne Bahçesi (Vişnyovıy sad,) yapıtlarının eleştirel yönden ele alınması. Söz konusu yapıtlarda modern drama'nın özelliklerinin örneklemeler üzerinden saptanması.

Öğretim Yöntemleri

Anlatma, Soru-Cevap, Buluş, Tartışma, Proje çalışması, Küçük grup çalışması

Kaynaklar

Çehov A. Sobraniye soçineniy v dvenadtsati tomah. T. 9, GİHL, Moskva, 1963. Çehov A. Bütün Oyunları I, II, Adam Yay., İstanbul, 1995, çeviren A.Behramoğlu. Kataev V. B. Literaturnıye svyazi Çehova, İzd. M.G.U., Moskva, 1989. Shaw B. О drame и teatre, GİHL, Мoskva, 1960. Şah-Azizova T. K. Çehov i zapadnoevropeyskaya drama ego vremeni, Nauka, M., 1966. Valency M. The Breaking String: The Plays of Anton Chekhov, 1966 Walicki, Rus Düşünce Tarihi 1760-1900, Ankara, V Yayınları, 1987. G. Pospelov, Edebiyat Bilimi, Evrensel Kültür Kitaplığı, 1995. T. Olcay, Ibsen’in ve Çehov Tiyarosunda Komik ve Trajik, A.Ü. D.T.C.F. Tiyatro Bölümü Tiyatro Araştırmaları Dergisi Ibsen’den Sonra Beckett Konferansı Sayısı, Sayı 23, Bahar 2007, s. 73-88, (2007). T. Olcay,Yeni Oyun, Anton P. Çehov’un Yaşama ve Sanata Bakışının Bir İfadesi, Litera: Batı Edebiyatları Dergisi, (ISSN 1304-0057) Sayı 17, İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Yay., İstanbul, s. 103–117, (2005). T. P. Buslakova, Russkaja literatura XIX veka, M.,2001.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024