İKİ DÜNYA SAVAŞI ARASINDA POLONYA EDEBİYATI

İzlence Formu

Ders Adı İKİ DÜNYA SAVAŞI ARASINDA POLONYA EDEBİYATI Kod RSDE9083
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. SEYYAL KÖRPE KEMER
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İki Dünya Savaşı Arası Dönemde uzun yıllar süren çarpışmalar sonucunda yorgun düşmüş ve harap olmuş Polonya'da ekonomik, toplumsal ve kültürel anlamda çok yönlü bir yeniden yapılanma süreci başlamıştır. Kuşkusuz bu değişimlerin tümü edebiyata da yansımıştır. Tutsaklık,acı ve çaresizlik duygularını yansıtan 1. Dünya Savaşı öncesindeki edebiyatı yerini karmaşık, kendini yeniden bulmaya çalışan, ancak öncekine oranla çok daha üçlü ve umut barındıran bir edebiyat almıştır. Özellikle düz yazıda genel olarak psikolojik, geleneksel ve felsefi öyküler ortaya çıkmıştır. Dönemin entelektüel birikimini, toplumsal-geleneksel süreçlerini ve kadının toplumdaki yerini ön plana çıkaran edebi çalışmalar meydana gelmiştir. Dersin amacı bahsi geçen gelişmeleri göz önüne alarak Polonya kültür tarihindeki bu ayrıcalıklı dönemi öğrencilere tanıtmaktır.

İçerik

Polonya kültürünün yalnızca gelişmekle kalmayıp evrensel kültürün merkezlerinden biri haline geldiği 1918-1939 yılları arasında oluşmuş edebiyat en belirgin yönleriyle ele alınır.

Öğretim Yöntemleri

Öğrencinin aktif olarak derse katılımını amaçlayan sunum ve tartışma yöntemi uygulanır.

Kaynaklar

Kwiatowski, Jerzy, Dwudziestolecie Miedzywojenne, Wydawnictwo Naukowe PWN Köycü, Seda- Yüce, Munise, Polonya Edebiyatında İki Dünya Savaşı Arasındaki Yirmi Yıl,A.Ü. DTCF, 2017 Körpe, Seyyal, İki Dünya Savaşı Arası Dönemde Polonya Düzyazısının Psikolojik Gerçekçilik Perspektifinden İncelenmesi, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara-2013

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024