SAHNE METNİ YAZIMI I

İzlence Formu

Ders Adı SAHNE METNİ YAZIMI I Kod TIED4079
Kredi 2 AKTS 7
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi OĞUZ ARICI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ders oyun ve senaryo yazma teknikleri ve bu konudaki temel bilgilere odaklanır. Oyun ve senaryonun karakter, diyalog, öykü, olay dizisi, ileti, düşünce gibi asal unsurları üzerine yaratıcı yazma teknikleri uygulanarak çeşitli alıştırmalar yapılması ve sonuç olarak kısa bir oyun metni oluşturulması dersin içeriğini oluşturur.

İçerik

İleri düzeyde oyun yazma teknikleri, uygulamaya dönük olarak ele alınır. Sinema ve dizi senaryosu yazma teknikleri ve tiyatrodan sinemaya uyarlamalar üzerine uygulamalı çalışmalara odaklanılır. Oyun yazma tekniği hakkında genel bir değerlendirme yapılır. Değerlendirme ışığında taslak metin çalışması yapılarak yaratım süreci değerlendirilir. Taslak metinlerin özgün esere evrilmesi için gereken unsurların belirlenir, öğrenciye teknik ve estetik geridönüşler verilir. Metinlerin karakter, mekan kullanımı ve olayörgüsü kurgusunun analizi yapılarak metinlerde kullanılan dilin işlevi tartışılır.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Tartışma, Soru-Cevap, Proje Çalışması, Küçük Grup Çalışması

Kaynaklar

Letwin_-_The_Architecture_of_Drama__Plot__Character__Theme__Genre_and_Style Edgar_-_How Plays Work-Nick Hern Books (2010) Hayman_-_How to Read Play Korty_-_Writing your own plays creating, adapting, improvising D. Ross – Diyalog Yazmak Senaryo Tekniği, Michel Chion

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024