YARATICI YAZMA ÇALIŞMALARI I

İzlence Formu

Ders Adı YARATICI YAZMA ÇALIŞMALARI I Kod TIED4067
Kredi 4 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. FAKİYE ÖZSOYSAL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Oyun yazarlığında farklı metin türlerinin tanınması. Farklı türlerin yapı ve deyiş özelliklerinin bulgulanması. Farklı türlerde yazma çalışmalarının yapılması. Farklı türde metinlerin yapı ve deyiş özelliklerinin saptanarak, yapısının çözümlenmesi ve tiyatro eleştirisi yazma çalışmaları içerir.

İçerik

Oyun yazma teknikleri, düşünsel plan, yapı, kurgu, diyalog, imge yaratma vb. yaratıcı yazma çalışmaları ve tiyatro eleştirisi yazma çalışmaları seminerin içeriğini oluşturacaktır. Katılımcıların doğrudan yazma uygulaması içine girdiği uygulamalı bir seminerdir.

Öğretim Yöntemleri

Metin çözümlemelerde yorumbilim, yapısalcılık, yapısöküm ve alımlama estetiği temel alınmaktadır. Tiyatro Eleştirisi yazımındaysa sahneleme göstergeleri, ileti ve yorumlama ilişkisinin eleştiri yazma teknikleriyle yazıya aktarımı ve betimleme temel alınmaktadır.

Kaynaklar

Lajos Ergi: Piyes Yazma Sanatı Turgut Özakman: Oyun ve Senaryo Yazma Teknikleri Murat Gülsoy: Yaratıcı Yazarlık Robert Main: Senaryo Yazımı ve Tekniği Eleştirmen Gözüyle I ve II Zehra İpşiroğlu: Eleştirinin Eleştirisi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024