SOVYET DÖNEMİ ÖYKÜ SANATI

İzlence Formu

Ders Adı SOVYET DÖNEMİ ÖYKÜ SANATI Kod RSDE7077
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi KORHAN KORBEK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders, Sovyetler Birliği döneminde Rus edebiyatında öykü sanatının yazınsal özelliklerini ve tarihsel gelişimini açıklamayı amaçlar.

İçerik

Rus edebiyatında 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan toplumcu gerçekçilik 1934 yılında Moskova'da gerçekleştirilen Birinci Sovyet Yazarları Kongresi'nden sonra sosyalist rejime uygun olarak ülke edebiyatının resmi anlayışı olmuştur. Bundan böyle Sovyet öykü sanatının kahramanları işçi, parti üyesi ve kolhozcu gibi tipler olmuştur. Yazar gözlemlediği olayları devrimci gelişim içinde eserine yansıtır ve devrimci romantizm anlayışına bağlı kalarak ideal kahramanlar yaratır. Bu dönemde resmi ideolojiye bağlı kalmaksızın eserler üreten yazarlar da vardır. Söz konusu yazarların eserleri yurt dışında ya da Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecine girdiği dönemde ancak Rusya'da yayımlanabilmiştir. Derste, her iki tarafa ait yazarların öykü sanatı en çok bilinen eserleri aracılığıyla incelenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, soru-cevap.

Kaynaklar

Russkaya literatura XX veka v dvuh çastah, Sos. E. P. Pronina, M., Prosveşçenie, 1996. Russkaya sovetskaya literatura, Red. V. A. Kovaleva, M., Prosveşçenie, 1976. L. A. Smirnova, Realizma v russkoy proze naçala XX veka, M., Prosveşçenie, 1977.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024