EDEBİYAT TÜRLERİ VE AKIMLARI

İzlence Formu

Ders Adı EDEBİYAT TÜRLERİ VE AKIMLARI Kod RSDE7022
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. EMİNE İNANIR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders, türlerin oluşumunu, tarihsel gelişim süreçleri içersinde birbirleriyle ilişkilerini yorumlayabilme yeteneğini kazandırmayı amaçlar.

İçerik

Bu derste edebiyatın gelişim sürecinde ortaya çıkan türler tanımlanır, sınıflandırma ilkeleri belirlenir ve çeşitli gelişme evreleriyle birlikte edebiyat akımları da tanımlanıp irdelenir. 1. Bir yapıt türünün içeriksel ve biçimsel açıdan saptama yetisi geliştirmek 2. Türlerin ortaya çıkışını ve gelişimini irdelemek 3. Türler arasındaki ilişkileri belirlemek 4. Düşünsel sanatsal farklılıklardan doğan edebiyat akımlarının özetini çıkarmak

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, Düz anlatım, Soru-cevap

Kaynaklar

Moran B. (1999) Edebiyat Kuramı ve Eleştiri, İletişim Yay., İstanbul. Bahtin M. M. (1986) Estetika Slovesnogo Tvorçestva, İskusstvo, Moskva. Bahtin М. M. (1996) Filosofiya na slovesnostta Tom I, Sofiya. Pospelov G. (1995) Edebiyat Bilimi, çev. Y.Onay, Evrensel Kültür Kitaplığı, İstanbul. Wellek R., Varren A. (1993), Edebiyat Teorisi, çev. Ö.Faruk Huyugizel, Akademi, İzmir. Teoriya Literaturıy Tom III Rodıy i Janrıy(2003), İMLİ RAN, Moskva. Todorov T. (1995) Yazın Kuramı Rus Biçimcilerin Metinleri, YKY, İstanbul. Jirmuskiy B.М. (1977) Teoriya Literaturıy. Poetika. Stilistika. Leningrad. İnanır, Emine (2008) XVIII. Yüzyıl Rus Edebiyatı , İskenderiye, İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024