19. YY. RUS GERÇEKÇİLİĞİNİN EVRELERİ

İzlence Formu

Ders Adı 19. YY. RUS GERÇEKÇİLİĞİNİN EVRELERİ Kod RSDE7020
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. TÜRKAN OLCAY
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

- 1830’lu yıllarda Rus edebiyatında ortaya çıkarak 1840’larda yaygınlık kazanan gerçekçiliğin edebi bir akım ve sanatsal yöntem olarak tanıtılması. - Söz konusu akımın Puşkin, Lermontov, Gogol, Turgenyev, Gonçarov, Saltıkov-Şçedrin, Dostoyevski, L. Tolstoy ve Çehov’un başlıca yapıtları üzerinden eğilim ve evrelerinin incelenmesi. - Yeni oluşumların belirmeye başladığı 19. yy. Rus edebiyatının en çarpıcı olayların irdelenmesi. - Bu bakımdan “Altın çağ” olarak nitelendirilen klasik Rus edebiyatının genel profilinin çizilmesi.

İçerik

19. yy. edebiyatında doğup gelişen gerçekçiliğin evreleri tanıtılır. - 1830’lu yılları Rus edebiyatında yaratıcı bir yönteme dönüşen gerçekçiliğin ve temsilcilerinin ele alınması. - 1840’lı yılları eleştirel gerçekçiliğin dönemin yapıtları üzerinden irdelenmesi. - Rus gerçekçiliğin Batı edebiyatında gelişen gerçekçiliğiyle ortak ve farklı yönlerin saptanması. - 19. yy. 2. yarısı gerçekçiliğinde beliren toplumsal ve psikolojik eğilimlerinin özelliklerinin kavranması. - Çehov’un yapıtlarıyla yeni bir doruk oluşturan gerçekçiliğin Rus edebiyatına kazandırdığı yeni öğeler ve anlayışların saptanması.

Öğretim Yöntemleri

Anlatma, Soru-Cevap, Buluş, Tartışma, Proje çalışması, Küçük grup çalışması

Kaynaklar

- M.M. Bahtin, Voprosı literaturı i estetiki, M., 1975. - A. Walicki, Rus Düşünce Tarihi 1760-1900, , Ankara, V Yayınları, 1987. - G. Pospelov, Edebiyat Bilimi, Evrensel Kültür Kitaplığı, 1995. - T. Olcay Rus Edebiyatında Doğalcı Okul, I.U. Edebiyat Fakültesi Yayınları, 2003. - V. N. Korovina-N. I. Jakushina, Istoria russkoj literatury XI-XIX vv., , M., 2001. - T. P. Buslakova, Russkaja literatura XIX veka, , M.,2001. - Realizm – magistralnaya liniya literaturnogo razvitiya, İstoriya russkoy literaturı v 3-h tomah pod redaktsiyey D.D.Blagogo, C. 2, Tseytlin, A.G, Moskva, Hud. literatura, 1963. - Istoriya russkogo romana v dvuh tomah, M., L., 1964.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024