RUS EDEBİYATINDA AVRUPALILAŞMA SÜRECİ

İzlence Formu

Ders Adı RUS EDEBİYATINDA AVRUPALILAŞMA SÜRECİ Kod RSDE7019
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. EMİNE İNANIR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders, XVII.-XVIII. yüzyıllarda Rus edebiyatında Avrupalılaşmanın ve dünyevileşmenin tarihsel gelişim sürecini ve söz konusu dönemde ortaya çıkan akımları tanımlayabilme, aynı dönemde yazılan yapıtları yorumlayabilme yeteneğini kazandırmayı amaçlar.

İçerik

Bu derste Rus edebiyatında Avrupalılaşma sürecinde yaşanan gelişmelerin edebiyata yansıması yorumlanır; barok, ön-klasisizm, klasisizm gibi akımlar tanımlanır; döneme ait yapıtlar incelenir. -Avrupalılaşma ve dünyevileşme sürecine öncülük eden yazarların yapıtlarını yorumlayabilme yeteneğine sahip olmak -I. Petro dönemindeki Avrupalılaşma sürecinde yaşanan gelişmelerin edebiyata yansımalarını irdelemek. -II. Katerina hükümdarlığı döneminde Aydınlanmacı düşüncenin Rus kültürel ve yazınsal alanlara yayılması, edebiyatta yaşanan demokratikleşme süreci ve bu dönemde yazılan yapıtları yorumlamak.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, Düz anlatım, Soru-cevap

Kaynaklar

Dmitriyev, L., Lihachev D. (1980) İstoriya Russkoy Literatury X-XVII vekov, Prosveschenie, M. Gudziy, N.K. (2002) İstoriya Drevnerusskoy Literaturıy, Aspent Press, Moskva. İz istoriii Russkoy Kulturıy Tom III (XVIII- naçalo XVIII veka) (1996), şkola Yazıyki russkoy kulturıy, M. İnanır, Emine (2003) Rus Edebiyatı İncelemeleri Kiev Rusyası?ndan XVII. Yüzyıla, İstanbul, Edebiyat Fakültesi yayınları. İnanır, Emine (2008) XVIII. Yüzyıl Rus Edebiyatı , İskenderiye, İstanbul. Biblioteka Literaturıy Drevney Pusi Tom 15 (2006). İzd. Nauka, S.-Peterburg. Burok, O.M. (2002) Russkaya Literatura XVIII vek, İzd. Flinta, Moskva.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024