20.YY.TİYATROSU I

İzlence Formu

Ders Adı 20.YY.TİYATROSU I Kod TIED2012
Kredi 4 AKTS 7
Z/S Zorunlu Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. İHSAN KEREM KARABOĞA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

19'ncu yüzyılın son çeyreğinden İkinci Dünya Savaşı'na kadar uzanan tarihi kesitte Avrupa tiyatrosunu modernist sanat hareketleriyle ilişkisi içerisinde incelemek. Resim, Plastik Sanatlar, Müzik ve Sinema alanlarında yaşanan dönüşümlerin tiyatro sanatına etkilerini irdelemek ve açıklamak

İçerik

1. Yüzyıl başı tiyatrosunda yeni arayışlar; 2. Avant Garde öncüller: Maeterlinck, Jarry ve Strindberg; 3. Alman Dışavurumculuğu; 4. İtalyan ve Rus Fütürizmi 5. Dadaizm ve Fransız Sürrealizmi gibi ana konu başlıklarına odaklanmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Buluş Yoluyla Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap, Proje çalışması

Kaynaklar

Ders Kitapları Avant-Garde Tiyatro, Christopher Innes, Dost Yay. Ekspresyonizm ve Sürrealizm Sanat Ansiklopedileri, Remzi Kitabevi Dada ve Gerçeküstücülük, David Hopkins, Dost Yay. Nora Bir Bebek Evi, Henrik İbsen, Kültür Bakanlığı Yayınları Pelleas ile Melisande, Maurice Maeterlinck, Kültür Bakanlığı Yayınları Kral Übü, Alfred Jarry, Mitos-Boyut Yayınları Hayaletler Sonatı, August Strindberg, Adam Yayınevi Yardımcı Ders Kitabı. Dünya Tiyatro Tarihi, Oscar Brockett, Dost Yay. 20. Yüzyılda Öncü Tiyatro, Ayşin Candan, Yapı Kredi Yay.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024