METİNLERLE TİYATRO TARİHİ I

İzlence Formu

Ders Adı METİNLERLE TİYATRO TARİHİ I Kod TIED1004
Kredi 4 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. İHSAN KEREM KARABOĞA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Tiyatro sanatını toplumsal yaşamla etkileşimi içerisinde ve belli başlı gelişim aşamalarıyla incelemek, eleştiri ve dramaturji çalışmalarına yönelik tarihsel ve felsefi birikim oluşturmak, tiyatro yazarları ve tarihsel dönemler üzerine karşılaştırmalı yorumlar geliştirmek.

İçerik

Aiskhylos'tan Marlowe'a tiyatro tarihinden seçilmiş çeşitli metinler aracılığıyla toplumsal-siyasal değişimlerin tiyatro yazımının biçim ve içeriği üzerindeki etkileri, yazarların metinlerini biçimlendirmelerinde etkili olan felsefi, ideolojik arka plan ve bunun metne yansımaları, teatral biçim ve içeriklerin değişiminde kültürel faktörlerin etkileri, vb. konulara odaklanmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Buluş Yoluyla Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma.

Kaynaklar

Ders Kitabı Aiskhylos ve Atina, Tiyatronun Kökenleri, George Thomson, Payel Yay. Dünya Tiyatro Tarihi, Oscar Brockett, Dost Yay. Antik Yunan Tragedyaları, Joachim Latacz, Mitos-Boyut Yay. Poetika, Aristoteles, Remzi Kitabevi Ortaçağ Tiyatrosu, Murat Tuncay, Mitos-Boyut Yayınevi Oyunlar Aiskhylos, Zincire Vurulmuş Prometheus Sophocles, Kral Oidipus Euripides, Medea Aristophanes, Barış Menandros, Huysuz Adam Plautus, Çömlek Seneca, Medea Yardımcı Ders Kitabı Dünden Bugüne Tiyatro Düşüncesi, Sevda ޞener, Dost Tragedyanın Doğuşu, Frederic Nietzsche, İthaki Yay.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024