DEMOCRACY AND DEMOCRATIZATION

İzlence Formu

Ders Adı DEMOCRACY AND DEMOCRATIZATION Kod ULSL3376
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi MUSTAFA ÇAĞATAY ASLAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Demokrasi rejimin inşasına ve derinleşmesine imkan sağlayan ekonomik, siyasi ve sosyal değişkenleri dikkat alarak demokrasi rejiminin tatbik edilmesinde ülkeler arasındaki farklılıkları açıklamaktır.

İçerik

Ders demokratik dönüşüm teorileri ve demokratikleşme sürecini deneyimleyen ülkeleri incelemektedir. Avrupa, Latin Amerika ve Orta Doğu ülkelerinde yaşanan demokratikleşme süreci bu bölgelerde yer alan ülke örnekleri bağlamında karşılaştırmalı bir yaklaşımla değerlendirilecektir. Ders içeriği iki ana kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım, literatürde demokrasi kavramına ilişkin önerilen tanımlar üzerine odaklanmaktadır. Bu sayede, bir rejimin nitelik itibari ile demokrasi olarak tanımlanması için olmazsa olmaz özelliklerin neler olduğu tartışılacaktır. Ayrıca, demokrasi rejimine sahip ülkeler, demokrasi rejiminin gerekliliklerini tatbik edebilme kapasiteleri bakımından incelenerek demokrasi rejimleri arasında var olan nicel farklılıklar üzerine bina edilen farklı demokrasi tipleri incelenecektir. Birinci kısımda son olarak siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları gibi ulusla düzeydeki kurumların demokratikleşme süreçlerindeki rolleri irdelenecektir. Dersin ikinci kısmında başlangıcı 19. yüzyılın geç dönemlerine denk gelen demokrasi dalgaları incelenecektir. Bu kısım, Latin Amerika ülkelerine ek olarak, Akdeniz bölgesinde yer alan ülkeler ve / veya soğuk savaş döneminde doğu bloku içerisinde yer alan ülkeleri içermeleri nedeni ile, üçüncü ve dördüncü demokrasi dalgasına özel olarak odaklanacaktır. Son olarak, Arap Baharı sürecinin beşinci demokrasi dalgasını oluşturup oluşturmadığı hakkında tartışma dersin ilgili bölümünde yapılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Konferans. Metin analizi.

Kaynaklar

Huntington, Samuel, P (1991) The Third Wave: Democratization on the late 20th century, Norman: University of Oklahoma Press. Pridham, Geoffrey (2005) Designing Democracy: EU Enlargement and regime change in post communist Europe, New York: Palgrave Macmillan. Mainwaring, Scott P. and Anibal Pérez Liñán (2005) 'Latin American Democratization Since 1978' in Hagopian, Frances and Scott P. Mainwaring (eds) The Third Wave of Democratization in Latin America. Cambridge: Cambridge University Press, pp. 14-59. Panizza, Francisco E. (2007) 'Parties, Democracy and Grounded Utopias: A Reply to Sara Motta’ Political Studies, 55, 4 (Dec): 885-892. Sadiki, Labri 2015) Routledge Handbook of the Arab Spring: rethinking democratization, (Edited volume) London, New York: Routledge. Collier, D. and Levitsky, S. (1997) “Democracy with Adjectives: Conceptual Innovation in Comparative Research” World Politics, Vol. 49, No. 3, pp. 430 – 451.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024