TARİH ÖNCESİ ÇAĞLARDAN ANTİK ÇAĞLARA ANADOLU'DA KADIN

İzlence Formu

Ders Adı TARİH ÖNCESİ ÇAĞLARDAN ANTİK ÇAĞLARA ANADOLU'DA KADIN Kod KACA7031
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. BEDİA DEMİRİŞ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Kadın, erkek, çocuk ve aile, insanoğlunun varoluşuyla ortaya çıkan kavramlardır. Tarihin erken dönemlerinden itibaren cinsiyet ve aile bireylerinin toplumdaki yeri, hak ve sorumlulukları, birbirleriyle olan ilişkileri ve toplumdan topluma, Eskiçağda dönemden döneme değişen cinsiyet algıları üzerinde durmak dersin amacını oluşturmaktadır.

İçerik

Tarih öncesi çağlardan başlayarak MS 5. yüzyılın sonuna kadar Anadolu coğrafyası dahilinde hüküm sürmüş devletlerde kadın kimliği ve kadının toplumdaki statüsü üzerinde durulacak ve konu Anadolu coğrafyası esas olmakla birlikte, Yunanistan ve İtalya coğrafyaları ile karşılaştırmalı olarak ele alınacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Konferans (%60), Sunum ve Tartışma (%40)

Kaynaklar

KAYNAKÇA - Muhibbe Darga, Anadolu’da Kadın: On Bin Yıldır Eş, Tüccar, Kraliçe, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2013. - Georges Duby, Michelle Perrot, Kadınların Tarihi 1: Ana Tanrıçalardan Hıristiyan Azizelere, çev. Ahmet Fethi, İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları, 2005. - Diler Tamer, Augustus Çağında Cinsel Suçlar ve Lex Iulia De Adulteriis Coercendis, İstanbul: Homer Yayınları, 2007. - Fulya İlçin Gönenç, Roma Hukukunda Kadın, Ankara: Adalet Yayınevi, 2010. - Buse Aksaray, Roma Hukukunda Kadının Hak ve Fiil Ehliyeti, İstanbul: On İki Levha Yayıncılık, 2012. - Ünsal Çimen, Platon ve Kadın. Kadının İkincil Konumunda Platon’un Rolü, İstanbul: Cinius Yayınları, 2010. - Lin Foxhall, Studying Gender in Classical Antiquity. Key Themes in Ancient History, Cambridge University Press, 2013. Nuran Şahin, Antik Dönemde Anadolu’da Kadın, Ege Üniversitesi Yayınları - Guglielmo Ferrero, Sezar’ın Kadınları, İlya Yayınları - Jean Pierre Vernant, İlk Kadın Pandora, Pinhan Yayıncılık - Jeannine Davis Kimball, Savaşçı Kadınlar Amazonlar, İleri Yayınları Merlin Stone, Tanrılar Kadınken, Payel Yayınları - Sefa Taşkın, Pergamon Kadınları, Arkeoloji Sanat Yayınları - Carolyn L. Connor, Bizans'ın Kadınları, YKY yayınları - Güngör Dilmen, Ben, Anadolu : Eskiçağlılar Osmanlılar Cumhuriyetliler, Pan Yayıncılık - Ingeborg Gleichauf, Kadın Filozoflar Tarihi, çev. Leyla Uslu, Ankara: ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık, 2007. - Zainab Bahrani, Babil’in Kadınları: Mezopotamya’da Toplumsal Cinsiyet ve Temsil,çev. Sercan Çalcı, Kolektif Kitap, 2018. -Nazile Kalaycı, Devrim Sezer (edit.), Siyasalın Peşinde Dünyaya Tragedyalarla Bakmak, İstanbul: Metis Yayınları, 2017. Varlık Dergisi 2019-Ağustos sayısı 21. Yüzyılda Feminizm üzerine Cogito 58: Feminizm, Yapı Kredi Yayınları

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024