INTRODUCTION TO POLITICAL SCIENCE

İzlence Formu

Ders Adı INTRODUCTION TO POLITICAL SCIENCE Kod KAYO1012
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Prof. Dr. HİKMET KIRIK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders, iktidarın kendisini modern toplumda nasıl organize ettiğine odaklanarak modern toplumda siyaset kavramını ele alır. Bu amaçla, modern tarihteki önemli siyasal düşünürlerin metinlerini eleştirel bir incelemesini yapar. Ayrıca derste, ihtiyaçlar, adalet, demokrasi, haklar gibi insanlığın genel sorunları ve beraberinde devlet-toplum ilişkileri incelenecektir. Eleştirel bir yaklaşım geliştirmek için, çeşitli siyasal sistemler, Plato, Aristo, Rousseau, Marx, Tocqueville, Weber, Durkheim gibi klasik ve modern filozofların ve siyasal düşünürlerin eserleri aracılığıyla karşılaştırmalı olarak incelenecektir.

İçerik

Bu ders, önde gelen siyasal düşünürler tarafından yazılmış önemli metinlere dayanarak modern toplumda siyasete tarihsel bir perspektiften yaklaşır. Başka bir ifadeyle, ders, toplum ve siyasetin bu metinlerde ele alınan temel sorular çerçecesinde nasıl yapılandığını ele alır. Tarihsel bir perspektiften bakarak, öğrencilerin bu siyasal düşünürlerin insan ihtiyaçları, adalet, meşruiyet, iktidar, demokrasi gibi siyasal sorunlara nasıl yaklaştığına dair bilgilerini geliştirmek ve bunların devlet-toplum ilişkilerini anlaşılmasına katkıda bulunmak amacındadır.

Öğretim Yöntemleri

Siyaset Bilimi Klasik metinler Belgeseller İnteraktif öğrenme teknikleri

Kaynaklar

Plato, Republic, pp. 107, 220 – 27 (Book 7, 514a – 520a; 414b – e) Niccolo Machiavelli, The Prince, pp. 251 – 2 and The Discourses, pp. 252 – 3 Immanuel Kant, ‘On the Supposed Right to Lie From Altruistic Motives’, pp. – 4 Sissela Bok, ‘Lies for the Public Good’, pp. 165 – 81 Brad Hooker, ‘Consequentialism’, pp. 1 – 4 Roger Crisp, ‘Deontological Ethics’, pp. 1 – 2 David Shugarman, ‘Democratic Dirty Hands?’, pp. 229 – 49 Arthashastra From India Analect of Conficus from China Mukaddime İbn-i Haldun Siyasetname Nizamülmülk Leviathan. T. Hobbes Two Teraties of Government, J. Locke Social Contract J. J. Rousseau

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024