BATI SANATI ÜSLUP ARAŞTIRMALARI

İzlence Formu

Ders Adı BATI SANATI ÜSLUP ARAŞTIRMALARI Kod SNTA7014
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AHMET KAMİL GÖREN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ders, sınırları belirlenmiş bir konuyu temel başvuru kaynakları üzerinden gelişim sürecindeki değişimleriyle izlemeyi amaçlamaktadır.

İçerik

Batı Sanatı Üslup Araştırmaları dersi her yıl seçilen bir konu çerçevesinde bir dönemi, bir sanatçıyı veya bir biçemi, ilgili alandaki kaynaklar üzerinden inceleyen ve bu kaynaklara bağlı olarak bilgilerin yorumlanışını, gelişimini, dönüşümünü karşılaştırmalı bir yöntemle değerlendiren derstir. Dersin içeriği her yıl seçilen konulara göre değişmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Ders, öncelikle öğrencilerin seçilen konuyla ilgili ulaştıkları temel kaynakları derlemesini ve bunlarla ilgili genel bir değerlendirme yapmasını amaçlayan bir planlamayla başlamakta; ardından, konuyla ilgili açılım sağlayan diğer kaynakların araştırılmasıyla sürmekte; sonuçta da oluşturulan kaynakça üzerinden ele alınan konu/sorun, tartışmayı ve karşılıklı bilgi alışverişini amaçlayan bir ortamda kapsamlı olarak değerlendirilmektedir.

Kaynaklar

Nicolaus Pevsner, An Outline Europan Architecture, (4th Edition.), Pelican (Penguin) Book, Middlesex, 1953; *W. P. Ker, The Dark Ages, (1st printing), Mentor Books, New York May 1958; *Sir Banister Fletcher, A History of Architecture, The Athlone Press, London, 1967; *Hans L.C.Jaffe (Ed.), 20.000 Years of World Painting, Harry N. Abrams, New York, 1967, pp.81-103; *Magnus Backes-Regine Dölling, Art of the Dark Ages, Harry N.Abrams, New York 1969; .ޞ.İpşiroğlu, Rönesans Sanatı Ortaçağ\\\'dan Rönesans\\\'a Geçiş, İstanbul 1942; *W. Deonna, Sanatta Ritimler ve Kanunlar, (1.bs.), (Çeviren: Süleyman Kazaz), Remzi Kitabevi, İstanbul 1945; *M.ޞ.İpşiroğlu, Avrupa Sanatı ve Problemleri, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, İstanbul 1946; *Herbert Read, The Meaning of Art, (Reprinted) Pelican Books, 1956; *Elizabeth G. (Gilmore) Hold, (Ed.), A Documentary History of Art, Volume I, Doubleday Anchor Books, Garden City, New York 1957; *Elizabeth G. (Gilmore) Hold, (Ed.), A Documentary History of Art, Volume II, Doubleday Anchor Books, Garden City, New York 1958; *Erwin Panofsky, Renaissance and Renascences in Western Art, The Gottesman Lectures, Uppsala University Volume:VII, Almquist&Wiksell, Stockholm 1960; *Paul Zucker, Styles In Painting a comparative study, Dover Publication, New York 1963; *R. Hendrie, An essay upon Various Arts in three Books by Theophilus called also Rugerus, London 1847 (2nd. Ed.1961); *Vasari?s Lives of the Artists, [Betty Burroughs (Ed.)], A Clarion Book (Published by Simon and Schuster), New York 1967; *Ernst Fischer, Sanatın Gerekliliği, (Çeviren: Cevat Çapan), (1.bs.), de Yayınevi, İstanbul 1968; *John Berger, Ways of Seeing, Penguin, 1972; *Mazhar ޞevket İpşiroğlu-Sabahattin Eyüboğlu, Avrupa Resminde Gerçek Duygusu, İ.Ü.Edebiyat Fakültesi Yayınları, İstanbul (1972); *Suut Kemal Yetkin, Estetik Doktrinler, (1.bs.), Bilgi Yayınevi, Ankara Mart 1972; *Nurullah Berk, Resim Bilgisi, (3.bs.), Varlık Yayınları, İstan

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024