OSMANLI SANATI ARAŞTIRMALARI

İzlence Formu

Ders Adı OSMANLI SANATI ARAŞTIRMALARI Kod SNTA9001
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MEHMET BAHA TANMAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Batı Anadolu'da bir uç beyliğinden Balkanlara uzanan bir devlet olma sürecinde üretilen mimari eserlerin tanıtımı. İnşa edilen farklı yapı türleri ile ilk Osmanlı kentlerinin gelişim sürecini izlemek. Osmanlı Devleti'nin yayıldığı coğrafya ve çevresindeki sanat akımlarının Osmanlı Mimarlığı'na yansımasını araştırmak.

İçerik

Osmanlı Mimarlığının başlangıcından (Orhan Gazi döneminden), klasik üslup dönemini açan Edirne Üç Şerefeli Cami’nin yapımına kadar geçen sürenin mimari eserler incelenecek, ayrıca, çağdaşları olan Anadolu Beylikleri eserleri, komşu kültürler ve farklı sanat akımları (Bizans, Venedik, Timurlu, Ege Adaları…) ile karşılaştırmalı olarak ele alınacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Barkavizyon eşliğinde görsel sunum , yazılı materyal ve karşılıklı gerçekleşen workshoplarla konular pekiştirilmektedir.

Kaynaklar

Aslanapa Oktay, Osmanlı Devri Mimarisi, İnkılap Yayınevi, İstanbul 1986.. Ayverdi E. Hakkı, İstabul Mimari Çağının Menşeği Osmanlı Mimarisinin ilk Devri C.I Ertuğrul, Osman, Orhan Gaziler, Hüdavendigar ve Yıldırım Bayezid 630-805 (1230-1402), İstanbul Fethi Derneği Yayınları, İstanbul, 1989 İnalcık Halil, Osmanlı İmparatorluğu'nun Eonomik ve Sosyal Tarihi C. I-II, Eren Yayıncılık, İstanbul, 2004. Devlet-i Aliye Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar I, İş Bankası Yayınları, İstanbul, 2009. Kuban, Doğan, Osmanlı Mimarisi, Yem Yayınları, İstanbul 2007.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024