BİYOİSTATİSTİK ANALİZ

İzlence Formu

Ders Adı BİYOİSTATİSTİK ANALİZ Kod HIBY9013
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ÖMER ALTUN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Biyoistatistik ile ilgili temel kavramlar, örnek alma, verileri düzenleme, temel istatistiklerini hesaplama, dağılımlarını değerlendirme, verilerin analizini yapmak için testler uygulama ve verileri sunma konularında bilgi vermek.

İçerik

Giriş, populasyon ve örnek, merkezi eğilim, dağılım ve değişim ölçüleri, olasılıklar, normal dağılım, hipotez testlerine giriş, bir örnek, iki örnek ve eşleştirilmiş örnekler için Student t testi, parametrik olmayan testler, varyans analizleri, çoklu karşılaştırmalar, basit lineer regresyon ve korelasyon, ki-kare dağılımı, uyum testleri, binom dağılımı, Poisson dağılımı ve dairesel dağılım.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Uygulama ile Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma ve Soru-cevap

Kaynaklar

Forthofer, R. N., Lee, E. S. & Hernandez, M., Biostatistics: A Guide to Design, Analysis, and Discovery, 2nd ed. Elsevier Inc. London, UK, 2007. Le, C. T., Introductory Biostatistics. John Wiley & Sons, Inc., New Jersey, 2003. Saraçbaşı, T., Kutsal, A., Betimseli İstatistik. Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Yayınları Ders Kitapları Dizisi 17, Ankara, 1987. Sokal, R. R., Rohlf, F. J., Biometry, 3rd ed. W. H. Freeman and Company, New York, 1995. Sümbüloğlu, K., Sümbüloğlu, V., Biyoistatistik, 11. Baskı. Hatipoğlu Yayınları, Ankara, 2005. Zar, J. H., Biostatistical Analysis, 5th ed. Pearson Prentice Hall, New Jersey, 2010.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024