KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYAT

İzlence Formu

Ders Adı KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYAT Kod ALDE3036
Kredi 4 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Almanca Dersi Veren Prof. Dr. MAHMUT KARAKUŞ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Karşılaştırmalı Edebiyatbilim ile ilgili temel kavramlar, kuramlar ve uygulamalar hakkında bilgi vermek, Karşılaştırmalı Edebiyatbilimin temel çalışma alanlarını tanıtmak, farklı kültürden edebiyat metinlerini değişik bakış açılarından karşılaştırma becerisini geliştirmek.

İçerik

Bu derste, 19. Yüzyıldan başlamak üzere gelişmekte olan karşılaştırmalı edebiyatbilim, özellikle de onun karşılaştırma yöntemi üzerinde durulmakta. Burada genel edebiyatbilim, karşılaştırmalı edebiyatbilim ve ulusal edebiyat incelemeleri arasındaki ilişkiler ele alınacak. Buarada karşılaştırmalı edebiyatbilim alanında var olan çeşitli kuramsal ve yöntemsel yaklaşımlar metinler aracılığı ile öğrencilerle birlikte tartışılacak. Ayrıca karşılaştırmalı edebiyatbilimin temel çalışma alanları olan metinler arasındaki genetik ilişkiler, tipolojik bağıntılar, kültürlerarası yorumbilgisi, imgebilim ve edebiyat ile öteki sanatlar ve medyalar arasındaki ilişkiler irdelenecek ve çeşitli metin okumalarından sonra edebiyat yapıtları karşılaştırılacak.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, düz anlatım, soru-yanıt

Kaynaklar

1 ? Bleicher, Thomas (1978): Allgemeine und Vergleichende Literaturwissenschaft: Grundlegung und Modell, in: Neohelicon. Acta Comparationis Literarum Universarum, VI-2, S. 84-90. 2-Kaiser, Gerhard R. (1980): Einführung in die Vergleichende Literaturwissenschaft, Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft. 3- Konstantinovic, Zoran (1988): Vergleichende Literaturwissenschaft. Bestandsaufnahme und Ausblicke, Bern / Frankfurt am Main / New York / Paris: Peter Lang,. 4-Corbineau-Hoffmann (2000): Einführung in die Komparatistik, Berlin: Erich Schmidt Verlag; 5-Fischer, Manfred S. (1981): Nationale Images als Gegenstand Vergleichender Literaturgeschichte. Untersuchungen zur Entstehung der komparatistischen Imagologie, Bonn: Bouvier Verlag Herbert Grundmann. 6-Lüsebrink, Hans-Jürgen (2005): Interkulturelle Kommunikation, Stuttgart / Weimar: J. B. Metzler. 7- Schmitt, Ansgar (2001): Der Kunstübergreifende Vergleich, Würzburg: K&N. 8-Wieland, Christoph Martin (2008): Geschichte der Abderiten, Stuttgart: Reclam. 9- Taner, Haldun: Eşeğin Gölgesi (1995). Bütün Oyunları 8, İstanbul: Bilgi Yayınevi1. 10- Dürrenmatt, Friedrich (1980): Der Prozess um des Esels Schatten, Zürich: Diogenes.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024