METİN DİLBİLİM

İzlence Formu

Ders Adı METİN DİLBİLİM Kod ALDE3025
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Almanca Dersi Veren Prof. Dr. CANAN ŞENÖZ AYATA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin amacı öğrencilere metindilbilim alanını tanıtmak ve metindilbilimin temel kavram ve konularını öğretmektir. Ders başlıca iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde metindilbilimdeki temel kavramlar ve konular üzerinde durulmaktadır. İkinci bölümde metinlerin işlevinin, biçimsel ve anlamsal yapısının metni okuyup anlamaya ve metin üretmeye katkısı incelenmektedir. Bu bölümde metindilbilimin karşılaştırmalı metin araştırmaları, dil öğretimi, çeviri gibi farklı alanlarda nasıl uygulandığı örneklerle gösterilmektedir.

İçerik

Bu derste "metin", "metinsellik", "metin türü", gibi metindilbilimin önemli kavram ve konuları örnekler aracılığıyla ele alınmakta ve metin üretimi işlevsel bakış açısıyla çözümlenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yoluyla öğretim, düz anlatım, tartışma

Kaynaklar

de Beaugrande, Robert Alain / Dressler, Wolfgang Ulrich (1981): Einführung in die Textlinguistik. Tübingen: Niemeyer. Gansel, Christina/ Jürgens, Frank (2002): Textlinguistik und Textgrammatik. Wiesbaden: Westdeutscherverlag. Hausendorf, Heiko/ Kesselheim, Wolfgang (2008): Textlinguistik für Examen. Göttingen: Vandenhoeck&Ruprecht. Heinemann, Wolfgang/ Viehweger, Dieter (1991): Textlinguistik. Tübingen: Niemeyer.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024