AKADEMİK ARAPÇA

İzlence Formu

Ders Adı AKADEMİK ARAPÇA Kod ARDB7026
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi MUHAMMET GÜNAYDIN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Arapça makale türünü iki ayrı kategoride (Serbest deneme-Akademik makale) olarak inceleyerek, önde gelen klasik ve modern makale yazarlarını tanımak. Bu yazarların çalışmalarından örnekleri ve Arapça akademik dergilerden seçme makaleler okuyarak öğrencinin akademik söylem ve sitillere aşina olmasını ve böylece akademik platformlarda konuşulanı anlama, düşündüğünü Arapça olarak ifade etme tartışma yeteneği kazanmasını sağlamak.

İçerik

Arap Edebiyatında deneme-makale türünün doğuşu (Cahiz), Arap Edebiyatında deneme-makale türünün zirvesi (Tevhidi), Modern deneme türünün kurucusu (Montaigne), Modern Arap Edebiyatında deneme (Müveylihi, Tahtavi, Taha Hüseyin) hakkında genel bilgi verdikten sonra Arapça seçme makaleler okuyup analiz etmek (Her dönem farklı makaleler).

Öğretim Yöntemleri

Araştırma, Sunum, Okuma, Tercüme, Tartışma

Kaynaklar

(1) Arapça Çeviri Kılavuzu, Emrullah İşler ve Musa Yıldız (Ankara: Bizim Büro Basımevi, 2000). (2) TÜRKÇE ARAPÇA Kapsamlı Sözlük, Emrullah İŞLER ve İbrahim ÖZAY (Ankara: Fecr Yayınları, 2009). (3) Cahiz, Müveylihi, Tahtavi, Taha Hüseyin, Montaigne'den Seçme Makaleler. (4) Arapça Akademik Dergilerden Seçme Makaleler (Her dönem makalelerin büyük bir çoğunluğu yenilenir)

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024