SUALTI AKUSTİĞİ

İzlence Formu

Ders Adı SUALTI AKUSTİĞİ Kod DJED0075
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ŞABAN BEDRİ ALPAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Deniz bilim uygulamalarında en önemli araç olan akustik dalgaları hemen her türlü uygulamada (derinlik, morfoloji, kırılma ve yansıma sismiği, sismoloji, mühendislik, jeoakustik, balıkçılık) görebiliriz. Ana hedef jeoloji kökenli öğrenciler için akustik dalgaların özelliklerini, aktif sonarları ve pasif dinleme yapan alıcıları, fiziksel ve biyolojik ortam özelliklerine göre yayılım prensiplerini, ses yayılımındaki değişimleri, yerinde ölçmeleri, uygulama yöntemlerini ve jeoakustik modelleri tanıtmaktır.

İçerik

Yüksek transmisyon hızlı ışık veya radyo dalgalarının su ortamındaki kısıtlı menziline karşı, yavaş seyreden ses dalgaları küresel ölçekte uzun mesafeler yol alabilirler. Bu nedenle sesi pasif ve aktif biçimde kullanabilen akustik oşinografi, askeri veya sivil amaçlı olarak, deniz fiziği ve biyolojisi uygulamalarında sıklıkla kullanılan en ideal araçtır.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, tartışma, soru-cevap. Temel ders notları verilecektir. Ödev verilen sürede teslim edilmelidir. Geç gelen ödevler hak ettikleri notun yarısını alacaklardır.

Kaynaklar

Kinsler, L.E, Frey, A.R., Coppens, A.B., Sanders, J.V. (1982): Fundamentals of Acoustics, Chapter 15.9. Urick, (1983). Robert J.: Principles of Underwater Sound, Chapter 7-8 U.S. WENZ, G.M., (1962). Acoustic Ambient Noise in the Ocean: Spektra and Sources, J.Acoust. Soc.Am., 34:1936. H. Medwin, C.S. Clay (1998). Fundamentals of Acoustical Oceanography, Academic Press. ISBN 0-12-487570-X.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024